Home » Verdens største krigsskip anløper Oslo

Verdens største krigsskip anløper Oslo

by Ashley Olsen

Det største krigsskipet som noen gang er bygget, det amerikanske hangarskipet USS Gerald Ford, ankom Oslo onsdag med sin eskorte for et mellomlanding som ble fordømt av nabolandet Russland.

Med et deplasement på mer enn 100 000 tonn kastet dette første eksemplet på den nye generasjonen atomdrevne amerikanske hangarskip anker i Oslofjorden ved middagstid før de deltok i noen dager med militærøvelser som ifølge lokale medier skulle ta det til Arktis.

– Det er det konkrete uttrykket for vårt nære forhold til USA og viser viljen til å forsvare og kollektivt avskrekke, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Det norske militæret sa på sin side at de så ankomsten av den amerikanske hangarskipskampgruppen «en unik mulighet til å utvikle samarbeid og jobbe tettere med vår viktigste allierte, USA».

annonsert skala

Denne høyprofilerte skalaen, som kommer midt i spenningen mellom Vesten og Russland over Russlands invasjon av Ukraina siden februar 2022, ble kritisert av den russiske ambassaden.

– Det er ikke noe problem i nord som krever en militær løsning, og det er heller ikke noe problem der ekstern intervensjon er nødvendig, sa ambassadens talsmann Timur Chekanov i en e-post til AFP tirsdag.

– Gitt aksepten i Oslo av at Russland ikke utgjør en direkte militær trussel mot Norge, virker slike maktdemonstrasjoner ulogiske og skadelige, la han til.

Norge, et NATO-medlem og en stor energiprodusent, og Russland deler en landgrense på 198 km helt i nord, samt en lang grense i Barentshavet.

Dette er det første besøket av et amerikansk hangarskip i det skandinaviske landet på 65 år.

«Norge er en strategisk partner i vår fortsatte innsats for å holde den arktiske og nordatlantiske regionen sikker til fordel for verdensorden,» sa sjef for US Carrier Strike Group, Erik Eslich.

Med en lengde på over 335 meter og å kunne frakte opptil 90 fly og helikoptre, må giganten gjøre en mellomlanding i den norske hovedstaden i noen dager.

Det er etablert en stor luft- og sjøforbudssone rundt skipet.

Ifølge nettavisen Barents Observer bør det da gå mot polarsirkelen. 29. mai starter Arctic Challenge Exercise i regionen, luftmanøvrer som vil samle rundt 150 fly fra 14 vestlige land.

/ATS

You may also like