Home » Stor vinner fra Sverige takket være Loreen

Stor vinner fra Sverige takket være Loreen

by Henrik Ibsen

Sverige representert ved Loreen vinner den 67. utgaven av Eurovision med tittelen «Tattoo». Dette er andre gang han vinner denne prisen etter 2012-prisen.

Sverige vinner Eurovision

Svenske Loreen har vunnet for andre gang Eurovision Song Contest som ble holdt i Liverpool, Storbritannia, som representerer Ukraina. Hun ble den andre artisten som vant konkurransen mer enn én gang, etter Johnny Logan fra Irland.

Loreen hadde allerede vunnet konkurransen i Baku i 2012, med sin hit «Euphoria», som endret karrieren hans og 11 år senere kommer han tilbake med «Tattoo». Denne syvende seieren knytter Sverige til Irland for antall seire i konkurransen. Dessuten skjedde det 50 år etter at ABBA vant tittelen «Waterloo» (i 1974), øyeblikket som drev dem til stjernestatus.

Etter Loreens seier vil Sverige arrangere den 68. Eurovision Song Contest neste år. Den svenske sangeren av marokkansk opprinnelse vant med 583 poeng i henhold til de kombinerte resultatene fra publikums- og jurystemmene publisert av Eurovision.

Men han måtte slå hard konkurranse fra den finske rapperen Käärijä, hvis energiske gjengivelser av «Cha Cha Cha» gjennom uken imponerte fansen og gjorde ham til en sterk kandidat til å kreve kronen.

En «surrealistisk», «herlig» seier, reagerte den «helt overveldede» sangeren.

De fem beste ble fullført av Israel, Italia og Norge. Frankrike, representert ved La Zarra fra Québec, endte på 16. plass i rangeringen av denne 2023-utgaven. Frankrike har ikke vunnet siden 1977 med Marie Myriam.

Hvem er Loreen vinneren?

Lorine Zineb Noka TalhaouiKjent profesjonelt som Loreen, ble hun født i Stockholm, Sverige, 16. oktober 1983.

Loreen feiret sin 39-årsdag i 2022.

Loreen er en svensk popsanger og musikkprodusent. Hun er også en svensk danser, pianist og produsent. Bortsett fra sin musikalske karriere, deltok Loreen også i Netflix-filmen Vinterviken utgitt i 2021 som er en tilpasning av den svenske romanen «Vinterviken» skrevet av Mats Wahl i 1993.

Eurovision sangkonkurranse

Eurovision Song Contest startet med bare 7 deltakende land i 1956. Trettisju land deltok i denne 67. utgaven av Eurovision 2023 i Liverpool.

Med 7 seire er Irland og Sverige de mest suksessrike landene i konkurransen. Siden 2010 har Sverige vunnet konkurransen tre ganger: i 2012, 2015 og dermed 2023. Mens Luxembourg, Frankrike, Nederland og Storbritannia har vunnet den 5 ganger.

You may also like