Home » Sudans statsminister kommer tilbake til makten etter en omstridt avtale med styret – 21.11.2021 kl. 23:25

Sudans statsminister kommer tilbake til makten etter en omstridt avtale med styret – 21.11.2021 kl. 23:25

by Russell Crowe

(Oppdatert med detaljer, uttalelser)

av Khalid et Abdelaziz

KHARTOUM, 21. november (Reuters) – Sudans statsminister Abdalla Hamdok, avsatt 25. oktober etter general Abdel Fattah al-Bourhanes kupp, kom tilbake til embetet søndag under en politisk avtale med juntaen, som er forpliktet til å løslate all politisk fanger.

Men en stor folkemengde gikk ut i gatene for å avvise enhver avtale som involverer militæret.

Abdalla Hamdok sa at han signerte denne avtalen med sjefen for den sudanesiske hæren ved presidentpalasset for å avslutte «blodbadet».

Han ble anklaget for å ha utnevnt en overgangsregjering, som skal bestå av teknokrater, som en del av tilbakeføringen til «konstitusjonell orden».

Avtalen møter motstand fra pro-demokratiske grupper som har krevd et fullstendig sivilt styre siden hæren kastet Omar al-Bashir fra makten i april 2019.

«Hamdok solgte revolusjonen», sang demonstrantene etter at avtalen ble annonsert.

Titusenvis av mennesker sluttet seg til de planlagte demonstrasjonene i Sudans hovedstad Khartoum og i nabobyene Omdurman og Bahri. Sikkerhetsstyrker skjøt mot demonstrantene for å spre dem, sa vitner.

I Omdurman døde en 16 år gammel demonstrant av et skuddsår, ifølge Sudans sentrale medisinske komité.

USA, EU, Storbritannia, Norge, Canada og Sveits hyllet Abdalla Hamdoks tilbakekomst til makten og ba i en felles uttalelse om løslatelse av andre politiske fanger. FN hilste også avtalen velkommen.

Vestlige makter fordømte forrige måned kuppet og fryste bistanden til Sudan, som prøver å komme seg etter en dyp økonomisk krise.

Ifølge leger som sluttet seg til protestbevegelsen, drepte sikkerhetsstyrkene 41 sivile i å undertrykke protestene.

EN «ULEGITIM» AVTALE

«Sudanesisk blod er dyrebart, la oss stoppe blodsutgytelsen og rette ungdommens energi mot konstruksjon og utvikling,» sa Abdalla Hamdok sammen med general Bourhane.

«Vi ønsker ikke å ekskludere noen bortsett fra, som vi har blitt enige om, National Congress Party,» sa han og refererte til det tidligere regjeringspartiet til Omar al-Bashir.

Men avtalen nevner ikke Forces for Freedom and Change (FFC), en politisk koalisjon som hadde delt makten med militæret siden 2019 før kuppet.

FFC sa at de ikke anerkjente noen avtale med militæret, og Kongresspartiet kalte Abdalla Hamdoks tilslutning til avtalen «illegitim og grunnlovsstridig».

Sudanese Professionals Association (SDA), på initiativ av den sivile ulydighetskampanjen i Sudan, avviste i en uttalelse søndag en «urettferdig avtale som bare påvirker dens underskrivere.»

Hæren opphevet restriksjonene på overgangsstatsministeren på søndag og trakk tilbake soldatene som var utplassert foran hjemmet hans, fikk vi vite fra kontoret hans.

Militærkuppet 25. oktober avsluttet maktdelingsavtalen mellom hæren og sivilbefolkningen som ble inngått etter Omar al-Bashirs fall i 2019. Overgangsprosessen skulle avsluttes ved valget i 2023.

Lederen for overgangsregjeringen, Abdalla Hamdok, var blitt satt under overvåking og motstand og flere høytstående sivile embetsmenn ble arrestert.

(Rapport av Khalid Abdelaziz, Nafisa Eltahir og Nadine Awadalla; skrevet av Michael Georgy og Aidan Lewis, fransk versjon av Sophie Louet)

You may also like