Home » Sveits vil ha en helseavtale, men vil si nei til patenter

Sveits vil ha en helseavtale, men vil si nei til patenter

by Russell Crowe

Sveits ønsker en avtale om responsen på pandemien på WTOs ministermøte. Hun «tok et skritt» mot tilhengere av en patentsuspensjon, men nekter fortsatt å løfte den. Du må kanskje blokkere konsensus for første gang.

I flere måneder har Sveits vært under press fra dusinvis av stater, internasjonale organisasjoner, fagforeninger eller frivillige organisasjoner som krever en foreløpig suspensjon av patenter for koronavirusteknologier. Nok en gang, torsdag, oppfordret flere sveitsiske aktører, inkludert Alliance Sud, nok en gang forbundsrådet om å slutte å stille seg på side med farmasøytiske selskaper som ifølge dem burde dele sin kunnskap.

Sammen med EU, Storbritannia og Norge ønsker ikke Bern at patenter oppheves. – Sveits er åpenbart ikke klar til å akseptere det, sa den sveitsiske ambassadøren til Verdens handelsorganisasjon (WTO), Didier Chambovey, til journalister torsdag noen dager før starten av de 164 ministerlandene i Genève.

Fra begynnelsen av diskusjonene foretrekker han den frivillige konsesjonsløsningen. En patentsuspensjon «ville være kontraproduktivt», ifølge ambassadøren. Det ville ikke tillate «å være mer innovativ for de neste pandemiene» eller «øke produksjonen av vaksiner gjennom industriforeninger».

Presset på Sveits er enormt for dette ministermøtet. Spesielt siden Forbundsrådet ønsker at verdenshandelen skal lette leveringen av vaksiner og andre legemidler. «Svaret som WTO kan gi handler ikke bare om å beskytte åndsverk,» insisterer Chambovey. Ifølge ham bør det fokuseres på å begrense eksportrestriksjoner eller legge til rette for handel med mellomprodukter.

Vanskelig situasjon for Bern

Videre har Sveits alltid hevdet at opphevelse av patentene ikke ville tillate en ekstra dose vaksine i utviklingsland. På samme måte bør de som er planlagt for neste år av datterselskapet være mer enn nok til å forsyne alle stater. «Vi kan ikke klandre åndsverk for andre problemer som finansiering og distribusjon,» la Chambovey til.

Men Sveits «tok et steg» mot tilhengerne av opphevelsen av patenter. Du kan være for tvangslisenser som gjør det mulig å legge til rette for eksport i ett eller flere land samtidig.

Dette engasjementet er viktig for henne fordi hun kan finne seg selv i et vanskelig scenario for henne i departementet. Hvis noen land gjør en handels- og helseavtale betinget av opphevelse av patenter, bør det for første gang bryte WTOs bindende konsensus.

Jeg er fortsatt ikke enig

En situasjon som han alltid har nektet å gjøre fordi han iherdig støtter det multilaterale handelssystemet. «Vi håper vi kan finne en løsning på tvangslisenser», sier Chambovey.

Hvis hele pakken mislykkes, må vi fortsette å diskutere hva WTO kan gjøre. «Det er klart at folk dør. Det er klart at vi må innovere. Det er klart vi må produsere mer, innrømmer ambassadøren.

Og utover pandemien legger han til at det ennå ikke er oppnådd enighet om de viktigste sakene som forventes på ministermøtet, «selv om det er gjort fremskritt». Spesielt når det gjelder spørsmålet om fiskerisubsidier, hvor det fortsatt er forskjeller mellom enkelte stater.

/ ATS

You may also like