Home » TF1 og M6 fornyer på DTT i ti år med nye avtaler

TF1 og M6 fornyer på DTT i ti år med nye avtaler

by Henrik Ibsen

Hvordan vil TF1 og M6 være i 2033? Umulig å svare på i dag, men vi kjenner allerede forpliktelsene til de to fjernsynsgruppene for de neste ti årene. På slutten av en enestående prosess som startet i desember 2022, tildelte tilsynsmyndigheten for audiovisuell og digital kommunikasjon (Arcom, ex-CSA) formelt de to kanalene deres frekvens på digital bakkenett-TV (DTT).

Les også: Artikkelen er reservert for våre abonnenter Mot Arcom risikerer M6 og TF1 sine neste ti års eksistens

Etter flere måneder med relativ usikkerhet, ble M6 valgt i februar av Arcom til å beholde den sjette DTT-kanalen, overfor det konkurrerende prosjektet «SIX» til milliardæren Xavier Niel (aksjonær i Verden individuelt). Samtidig hadde TF1, som ikke hadde møtt konkurranse i denne enkeltprosedyren siden 1987, også blitt tildelt av Arcom til en ny «godkjenning av bruk av den radioelektriske ressursen» av den første hertziske kanalen. Siden 22. februar var spørsmålet ikke lenger å vite hvilke aktører som skulle få frekvensene som staten holdt, men snarere å vite innholdet i kanalforpliktelsene.

Reguleringsorganet kunngjorde torsdag 27. april signering av nye avtaler og autorisasjoner som vil knytte TF1 og M6 til Arcom. Resultatet av flere måneders forhandlinger, avtalene -som myndigheten til å etablere sanksjoner ved manglende overholdelse er basert på – definerer kanalenes forpliktelser fra 6. mai og for tiåret.

Ingen stor smell i horisonten

Disse tekstene er en fortsettelse av de tidligere, uten store nyheter i horisonten. Dermed lover de to kanalene alltid et variert programtilbud, som gir en viktig plass til informasjon. De beholder også sin sentrale plass i finansieringen og formidlingen av kinematografisk, audiovisuell og musikalsk skapelse. Som annonsert vil for eksempel M6 dedikere 15 % av omsetningen til kreasjon, hvorav 11,5 % vil gå til kulturarv, og vil reservere 3,5 % til kino.

Noen marginale fremskritt bør imidlertid bemerkes, som f.eks «betydelig fremgang når det gjelder sosiale forpliktelser og offentlig beskyttelse»sa den tidligere pressemeldingen fra CSA. Mens TF1-ledere i februar ba om å inngå kompromisser gjennom vedtekter om sosiale spørsmål, forankret de to kanalene til slutt sine forpliktelser i marmoren til konvensjonen om kjønnsparitet, medieutdanning eller til og med økologisk overgang.

De to fjernsynsgruppene forplikter seg f.eks «andelen kvinner på settet (…) tenderer gradvis mot paritet eller, der det er hensiktsmessig, opprettholder et paritetsnivå». For å bidra i kampen mot klimaendringer må TF1 tilby et tema knyttet til den økologiske overgangen i hvert av sine nyhetsprogrammer, mens M6 lover å sette opp et barometer for å kvantifisere tilstedeværelsen av miljøspørsmål i avisene sine.

Du har 11,31 % av denne artikkelen igjen å lese. Følgende er kun for abonnenter.

You may also like