Home » Ti flere savnet etter jordskred i Norge, kong Harald «Dypt rystet» | I utlandet

Ti flere savnet etter jordskred i Norge, kong Harald «Dypt rystet» | I utlandet

by Russell Crowe

Politiet er ganske sikre på at det er folk i ruinene, men de vet ikke om alle ti er savnet eller færre. Det er mulig at ikke alle beboerne i de fjorten raserte husene var hjemme på grunn av julehøytiden. Det handler om voksne og barn.

Omstendighetene redningsaksjonen gjennomføres under er vanskelige. Leirejorden er fortsatt for ustabil til at redningsmenn kan gå, og temperaturen var under frysepunktet klokken 07.00 i morges. Enkelte steder der undergrunnen anses som stabil nok, har det norske militæret beordret redningsmenn og politifolk med snifferhunder å stige ned fra helikoptre.

Politiet satte i går kveld uten hell termiske kameradroner for å finne spor etter overlevende i ruinene. En hund ble reddet. – Vi vil fortsette så lenge vi mener det er nødvendig. Dette er fortsatt en redningsaksjon, sa politimester Andre Sylju til TV2 torsdag morgen.

Norske myndigheter evakuerte i går rundt 900 innbyggere fra det berørte området. I mellomtiden dukker det opp flere og flere spørsmål om bygging av hus i boligområdet i Gjerdrum-regionen. Ifølge TV-kanalen indikerte geologer allerede i 2005 høy rasfare i området. Det gjorde de i en rapport utarbeidet etter anmodning fra kommunale myndigheter. Tre år etter publisering ble det bygget nye boliger, ifølge TV2.

Kong Harald av Norge sa i en sjelden offentlig uttalelse at raset har påvirket ham dypt. – Mine tanker går til alle som er berørt, skadd eller mistet hjemmene sine og til de som nå lever i frykt og usikkerhet om katastrofens fulle omfang, sier Slottet i en uttalelse distribuert på forespørsel fra 83- monark ett år.

Statsminister Erna Solberg snakket tidligere om en katastrofe. «Det kan fortsatt være folk i fengsel, men vi vet ikke sikkert. Det er juletider, kanskje er de savnede et annet sted, sa hun i går under et besøk på ulykkesstedet. Ifølge henne vil redningsaksjonen ta litt tid og rengjøring av stedet kan ta minst flere dager.

Bildene viser et stort krater i boligområdet. Nederst ligger rester av hus. Andre hus henger (delvis) fra kanten. Naboer sier det var to store jordskjelv på rad.

You may also like