Home » Hvorfor er det unges favoritt-hodetelefoner som rammer hørselen deres hardest? Snakk med en ørelege/artikkel

Hvorfor er det unges favoritt-hodetelefoner som rammer hørselen deres hardest? Snakk med en ørelege/artikkel

by Russell Crowe

SNART:

• Overdreven støy kan forårsake hørselstap i lang tid.
• Store ørepropper som settes i ørene har vist seg å gi mindre hørselsskader.
• Fra et hørselsperspektiv er det definitivt bedre å snakke gjennom en høyttaler, anbefaler hørselsspesialisten.
• Effekten av elektromagnetiske felt på hørselen er mindre studert, og tidligere studier viser at det ikke har noen effekt på helsen.
• Hørselen forverres sakte og merkes ikke umiddelbart i løpet av en dag.

Hovedårsaken til hørselstap, noen ganger til og med delvis, er for høy støy. Siden unge mennesker liker å høre på høy musikk, men i dag lyttes det mer og mer til med hodetelefoner enn på en livekonsert, er dette en av årsakene som kan påvirke hørselen.
Det viser seg at små hodetelefoner, som er spesielt populære blant tenåringer og unge i disse dager, er mer skadelige for hørselen. Hvorfor er det slik? Enkelt sagt, jo dypere ørelydene er, desto høyere er volumet og potensiell skade på hørselen. BKUS øre-neselege Damberg advarer om at hørselstap er en alvorlig helseskade, som oftest irreversibel, fordi legemidler mot hørselstap ennå ikke er oppfunnet. Det er viktig å velge riktige hodetelefoner og ikke overskride anbefalt volum.

Hvordan påvirker smarte enheter hørselen?

Skjermer. Trekkkraft

Dokumentarhistorie til latvisk fjernsyn (LTV) «Skjermer. Trekkkraft» avslører erfaringene til fem familier som oppdrar barn i den digitale tidsalderen og fremhever effekten av smarte vaner på mellommenneskelige relasjoner, fysisk og mental helse.

Sammen med premieren på filmen er en tematisk historie «The soft power of screens: from childbirth to growth» å finne på portalen LSM.lv.

Filmen og historien blir også fulgt av en temaserie med historier på LTVs «Morning Panorama».

«Selvfølgelig kan smarte enheter forårsake hørselstap,» sier Damberg, hørselslege ved BKUS. «Hvis du lytter til for eksempel musikk på telefonen din for lenge og med for høyt volum, kan eksponering for høye støynivåer over lang tid føre til hørselstap, som ikke kan behandles i fremtiden. Den eneste måten ut ville være et høreapparat».
Legen forteller at det finnes retningslinjer rundt om i verden som etablerer en lydterskel på 80 desibel for voksne, men ikke mer enn 75 desibel for ungdom under 18 år. Det har også betydning hvor lenge du må lytte. For eksempel kan du lytte til musikk 40 timer i uken med det tillatte volumet som allerede er nevnt, men hvis tinnitusen varer i mer enn 40 timer i uken, kan det allerede være et hørselsproblem. «Jo høyere lyden er, jo kortere er disse timene, for eksempel med 90 desibel, det kan bare være fire timer i uken,» sier en hørselsspesialist.

«Hvis vi går på en rockekonsert med 120 desibel lyd, og hvis vi fortsatt er nærmere glasset, er det bare noen minutter i uken som allerede skader hørselen min.» Derfor er det så viktig å huske at yngre barn absolutt bør bruke hodetelefoner på slike konserter. De demper støy og beskytter hørselen din.

Riktignok er ikke de store konsertene aktuelle ennå, men å lytte til musikk blant tenåringer har ikke mistet sin relevans. Hodetelefoner er en integrert del av dagens tenåringer. «Den største risikoen er når en tenåring vil høre på musikk eller et show høyt fordi det er veldig kult.» Dessverre oppstår det problemer når du lytter til høy musikk med hodetelefoner på en gate der det allerede er bakgrunnsstøy. «Bakgrunnsstøyen under tung trafikk i større byer er 70, 80 eller til og med 90 desibel, og hvis vi tar på hodetelefoner, ønsker vi å overvinne denne bakgrunnsstøyen for å normalt lytte til musikken eller sendingen vi hører på. Å justere lyden på smartenheten til en lyd som er mye høyere enn den eksisterende bakgrunnsstøyen, vil skade hørselen din. «Som legen understreker, bryr ikke øret seg om hva som skjer i bakgrunnen, men hva som skjer i øret.

Liten og kompakt – den mest skadelige for hørselen

Mesteparten av tiden velger tenåringer og unge å lytte til favorittprogrammene sine eller musikken deres på små hodetelefoner. De er komfortable, små og kompakte, de tar ikke mye plass. Dessverre er dette alternativet det mest skadelige fra et hørselshelseperspektiv. Hvorfor det? «Lyden flyter ikke noe sted utenfor øret, den går direkte til øregangen, treffer trommehinnen, vibrerer trommehinnen, og vibrasjonen går til det indre øret. Og jo høyere det er, jo mer skade kan det oppstå,» forklarer Damberg.»På den annen side har det vist seg at det å bruke store over-ear-hodetelefoner forårsaker mindre skade. Dette er fordi noe av lyden ikke kommer inn i øregangen, men heller ut av øret.»

Med henvisning til forskningen påpeker eksperten at det kan være rundt ni desibel, som ser ut til å forsvinne når store ører brukes. «La oss si at hvis du hører på musikk på 80 desibel med de små hodetelefonene, vil lyden som går inn i øregangen i de store hodetelefonene være litt over 70 desibel. Så noe av lyden vil bli dempet.» Den andre fordelen med større hodetelefoner er at de blokkerer ekstern støy mer enn små hodetelefoner, så du slipper å justere lyden på smartenheten din så høyt.

På den annen side har store hodetelefoner ikke bare ergonomi, de er større, de tar mer plass, men demper dessverre også bakgrunnsstøyen din (varselsignaler fra biler, tog eller trafikklys) som må høres av sikkerhetsmessige årsaker.

En telefonsamtale med øret eller en høyttaler?

Fra et hørselsperspektiv er det definitivt bedre å snakke gjennom en høyttaler, anbefaler hørselsspesialisten. Da sprer lyden seg i hele rommet, ikke direkte inn i øret. Avstanden fra smartenheten når du snakker gjennom høyttaleren til øret vil være stor nok til å redusere støy og skade. Hvis du legger telefonen til øret ditt, hvis det bare er en telefonsamtale, vil det sannsynligvis ikke forårsake noen problemer. «Hvis det er en vanlig telefonsamtale som ikke kommer til å være høyere enn den tillatte grensen på 70 desibel, bør det ikke være noen effekt på høring.

En annen situasjon når du snakker i telefon er jobb. «Du må se på hvordan du bruker telefonen: hvis den er i øret fem timer om dagen til enhver tid, er det mulig at hvis du bruker telefonen i årevis, kan det skade hørselen. Alt er mulig, men det er sjelden.»

Hvis du har en telefonsamtale og en jobb som krever at du er i telefonen hele tiden, vil folk sannsynligvis ikke holde telefonen, men heller bruke hodetelefoner. Som nevnt ovenfor bør du velge hodetelefoner som ikke går inn i øregangen, men store hodetelefoner vil være sunnere på sikt.

Påvirker trådløse hodetelefoner hørselen min?

Trådløse hodetelefoner er alle de samme som små hodetelefoner, kablet eller trådløse, fordi hovedårsaken til at smarte enheter kan påvirke hørselen din er volumet, ikke hvor stilig og nyskapende teknologien er. Selv om det er bekymring for at hørsel og helse generelt kan bli påvirket av det elektromagnetiske feltet, som også inkluderer trådløse hodetelefoner, sier legen at det fortsatt ikke er bevis: «Dette er mindre bevist, mindre studert er magnetfeltet, som bør tas. i betraktning. Jeg tror ikke det er ekstremt helsefarlig, for da hadde forskningen allerede vist at det egentlig er ekstremt usunt, kreftfremkallende eller noe sånt, men kanskje om 20 år snakker vi annerledes. Det blir mange år til, mye lengre tid med mobilsmarttelefoner, og det vil nok være noen andre ideer om alt dette. Men det er for øyeblikket ingen pålitelige data om det elektromagnetiske feltet.»

Tegn på det første hørselsproblemet

Hvordan legge merke til at ungdommen ikke lytter?

  • Hvis det er lite bakgrunnsstøy, vil ikke beboerne høre hverandre.
  • Hvis en ungdom spør oftere og oftere: Hva er det? Hva sa du?
  • Hvis hørselen allerede er svak, er det vanskelig for skolen å konsentrere seg, lytte til hva læreren sier, noe som vil føre til en forringelse av karakterene.

Som BKUS hørselslege husker, oppstår hørselstap vanligvis over lang tid. «Det skjer absolutt ikke på en uke, det vil ikke skje på en måned, men det kan skje om noen år. Hørselen forverres sakte og merkes ikke umiddelbart på en dag. Folk forstår det ikke alltid, spesielt unge mennesker, de føler at alt er bra fordi de er unge, de er friske og de trenger ikke gå til legen fordi de har god hørsel.

De første tegnene på hørselstap vil bli lagt merke til av ungdom selv, men også av foreldre. «Det meste av tiden føler ikke den unge mannen noen form for ubehag. Han er vant til det. For hvis han har hørt på høy musikk i flere år, er han vant til lydstyrken. Kanskje vil han fra tid til annen skru opp musikken for å høre den bedre, for å høre på den. som om han er på sitt normale nivå.»

Hvis en tenåring kommer inn på hørselslegens kontor, er det fordi foreldre har begynt å legge merke til at barnet ofte ikke forstår godt, kanskje det gjør feil i det han hører eller svarer på noe annet. Dette kan også skyldes at TV-en er for høy og musikken spiller for høyt, noe som er irriterende for foreldrene. «Jeg snakker ikke om en niåring, det er veldig sjelden at høy musikk skader hørselen i denne alderen. Det skjer oftest i en alder av 15, 16, 17. Det er en tid med risiko når en ung person han ser ut til å bli mer uavhengig: han tar sine egne avgjørelser, han lytter til musikken han liker, og ingen ser ut til å fortelle et voksent, uavhengig barn hvor høyt eller ikke han skal lytte.»
Den gode nyheten er at smarte enheter også kan brukes til å forhindre helsen til helsen din ved å justere maksimalt mulig volum i innstillingene på smarttelefonen. For unge mennesker: ikke mer enn 75 desibel.

Les mer om virkningen av skjermenheter på barn og ungdom i LSM.lv-nyhetsbrevet «The Soft Power of Screens: From Birth to Growth.»


You may also like