Home » to tredjedeler av nettsteder bruker upålitelige anmeldelser

to tredjedeler av nettsteder bruker upålitelige anmeldelser

by Siv JensenEU-myndighet: To tredjepartsnettsteder bruker tvilsomme anmeldelser


© PNA
EU-myndighet: To tredjepartsnettsteder bruker tvilsomme anmeldelser

BRUSSEL (Reuters) – Nesten to tredjedeler av de 223 undersøkte nettbutikkene, bookingsidene, søkemotorene og sammenligningssidene i EU publiserer kundeanmeldelser hvis pålitelighet i det minste er tvilsom. Det mener EU-kommisjonen etter en gransking i fjor i 26 EU-land, inkludert Nederland, pluss Island og Norge. I følge EU Daily Advice handler minst 55 prosent av disse nettselskapene i strid med europeisk lov.

Ifølge utvalget setter forbrukere stor pris på kundeanmeldelser når de ønsker å kjøpe et produkt eller en tjeneste. For eksempel inkluderer 71 prosent anmeldelser i beslutningen om å bestille feriehus. EU-kommissær Didier Reynders (Justis) sier at forbrukerne ikke må lures. «Nettbedrifter må gi kundene klar og synlig informasjon om påliteligheten til kundeanmeldelser.»

Nasjonale regulatorer, inkludert den nederlandske myndigheten for forbrukere og markeder (ACM), konkluderte med at 144 nettsteder ikke ga tilstrekkelige garantier for at anmeldelsene var autentiske og at de ble lagt ut på nettet av kunder som faktisk hadde brukt det vurderte produktet. Bare 84 nettsteder ga informasjon om hvordan anmeldelser samles inn og behandles.

Unngå falske anmeldelser

118 nettsteder nevnte ikke hvordan selskapet forhindrer falske anmeldelser og 176 nettsteder nevnte ikke at de forbyr betalte anmeldelser og, hvis ikke, hvordan de indikerer på nettstedet at de er betalte anmeldelser.

Nasjonale myndigheter vil ta grep mot selskapene, sier kommisjonen.

I 2020 har ACM allerede tatt skritt for å adressere handelen med falske anmeldelser og falske likes. Den kunngjorde da at den ville spore selskaper som tilbyr anmeldelser for bruk på nettplattformer som Facebook, Instagram, YouTube og Google. Disse anmeldelsene er falske fordi de ikke gjenspeiler den faktiske forbrukerens egen opplevelse, ifølge ACM.

You may also like

Leave a Comment