Home » Tusenvis evakuert, kraftverk nedsenket… Fantastiske bilder av flommene i Norge

Tusenvis evakuert, kraftverk nedsenket… Fantastiske bilder av flommene i Norge

by Siv Jensen

Norge står overfor eksepsjonelle flom som følge av stormen Hans. De siste timene har syv helikoptre blitt satt inn for å hjelpe til med å evakuere beboere.

Bildene illustrerer på en perfekt måte elementenes vold. Onsdag sa norske myndigheter at tusenvis av mennesker ble evakuert mens et kraftverk var nedsenket etter kraftig flom.

Med passering av uværet kalt «Hans» siden helgen, står Norge og Sverige overfor kraftige regnvær som har ført til flom og jordskred.

Norge: fantastiske bilder av flommene som forårsaket evakuering av tusenvis av mennesker – Cornelius Poppe / NTB / AFP

«Vi opplever en krise av nasjonal dimensjon», erklærte fylkesleder Aud Hove i Innlandet (sør), fylket som er mest rammet av flommene og skredene som rammet sør i landet. 115 veier ble berørt av dette dårlige været.

Oversvømmelser vil fortsette

Under denne talen ba Aud Hove om hjelp. «Vi trenger hjelp fra samfunnet som helhet. I dag er der vi vil lykkes eller mislykkes,» la han til.

Et luftfoto av Dokka i Norge etter flom, 9. august 2023. – Stian Lysberg Solum / NTB

Syv helikoptre ble satt inn for å hjelpe med å evakuere innbyggere, sa regjeringen.

– Det er mange mennesker som er evakuert, mange mennesker er rammet og enorme materielle skader. Situasjonen er svært vanskelig i en stor del av landet, advarte justis- og offentlig sikkerhetsminister Emilie Enger Mehl.

Norge: fantastiske bilder av flommene som forårsaket evakuering av tusenvis av mennesker – Annika Byrde / NTB / AFP

Og Braskereidfoss vannkraftverk, som ligger ved bredden av Glommaelva, landets lengste, ble oversvømmet da slusene ikke ble åpnet.

Betydelige materielle skader

Den norske strømleverandøren Hafslund sa at etter et nettsvikt ved anlegget sluttet dammens generatorer å fungere tidlig onsdag.

Norge: fantastiske bilder av flommene som forårsaket evakuering av tusenvis av mennesker – Stian Lysberg Solum / NTB / AFP

«Et automatisk system bør tillate at ventilene kan åpnes ved en eventuell nedstengning», sa selskapet og la til at det på dette tidspunktet ikke var mulig å si hvorfor dette systemet ikke hadde fungert.

Vannet oversvømmet anleggene, gjorde dem ubrukelige og forårsaket skade på eiendom, fortsatte Hafslund i sin uttalelse.

Norge: fantastiske bilder av flommene som forårsaket evakuering av tusenvis av mennesker – Stian Lysberg Solum / NTB / AFP

Like etter klokken 16.00 ga en damdemning etter under vanntrykket og begynte å renne over.

Hovedartikler

You may also like