Home » Ukraina: For 8. mars feirer Putin kvinner i Russlands tjeneste

Ukraina: For 8. mars feirer Putin kvinner i Russlands tjeneste

by Liv Ullmann

GENEVA: WHO har avsluttet funksjonene til sin regionale direktør for det vestlige Stillehavet, japaneren Takeshi Kasai, anklaget for rasisme og trakassering, en første for organisasjonen anklaget for ikke å gjøre nok på dette området.

«Etter nøye vurdering av funnene og etter konsultasjon med Regional Committee for the Western Pacific og Executive Board, er funksjonsperioden til Regional Director avsluttet», sto det i et brev til medlemslandene.

WHO bekreftet ikke umiddelbart informasjonen, men indikerte at den snart vil kommunisere om emnet.

Beslutningen om å skille lag med Dr. Kasai kommer etter et to dagers lukket-dørs møte i organisasjonens hovedstyre i Genève.

Han hadde blitt spesielt innkalt etter anbefalingen om riksrett utstedt i forrige uke av Regional Committee for the Western Pacific, som møttes bak lukkede dører 27.-28. februar i Manila, hvor regionkontorets ledelseshovedkvarter er lokalisert.

Ingen offisiell uttalelse hadde blitt avgitt da, men en diplomatisk kilde fra regionen hadde da antydet: «Inntil siste øyeblikk ga de ham sjansen til å trekke seg», men han nektet.

«Avstemningen var veldig nærme, 13-11… det var mange telefonsamtaler bak kulissene,» la han til, og sa at Japan hadde presset på for at etterforskningsrapporten ikke skulle frigis.

Dr. Kasai tok over som leder for regional ledelse i 2019 etter å ha jobbet for organisasjonen i mer enn 15 år.

Regionen dekker 1,9 milliarder mennesker i 37 land, inkludert Kina, Japan, men også Australia, Filippinene, Indonesia, Vietnam, Kambodsja og Sør-Korea.

“Autoritær og rasistisk”

I oktober 2021 utstedte dusinvis av WHO-ansatte en intern klage mot Dr. Kasai før de sendte en e-post i midten av januar 2022 til medlemslandene i FN-organets hovedstyre for å varsle dem.

De anklaget japanerne for å ha «autoritært og rasistisk lederskap», men også for regelmessig å dele innsideinformasjon med det japanske utenriksdepartementet, nekte å kritisere Kina eller «kaste bort» giverpenger.

Disse alvorlige anklagene ble avslørt i slutten av januar 2022 av nyhetsbyrået Associated Press.

Dette er første gang en slik situasjon har oppstått i WHO, som, i påvente av utfallet av etterforskningen, erstattet Dr. Kasai med WHOs visegeneraldirektør Zsuzsanna Jakab.

Ifølge den diplomatiske kilden i Genève vil han opprettholde disse funksjonene inntil den regionale komiteen velger en erstatter.

Valget finner sted i oktober 2023.

I motsetning til andre FN-byråer er regiondirektørene i WHO – det er 6 i normale tider – svært mektige.

De velges av medlemslandene i regionen de leder, selv om valget deres senere bekreftes av medlemslandene i WHOs eksekutivkomité.

Nulltoleranse

Flere land, som etterlyste en mer transparent og pålitelig WHO, uttrykte bekymring etter at saken brøt ut.

Organisasjonen, en av de mektigste FN-byråene, var allerede under hardt press fra store givere som mente det hadde gått tregt med å handle etter skandalen med seksuell vold begått av noen av dens ansatte i Den demokratiske republikken Kongo under et ebola-utbrudd (2018-2020).

Siden den gang har WHO gjort sin mea culpa og implementert en nulltoleransepolitikk og strategisk plan for å bedre håndtere disse komplekse problemene. Dets administrerende direktør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har gjentatte ganger uttalt at disse tilfellene av vold og seksuell trakassering er en prioritet for ham.

You may also like