Home » Undertrykkelse og sorg ett år etter Mahsa Aminis død

Undertrykkelse og sorg ett år etter Mahsa Aminis død

by Siv Jensen

Mahsa Amini, en 22 år gammel iransk kurdisk kvinne, døde 16. september 2022 etter å ha blitt arrestert for angivelig brudd på den strenge kleskoden som er pålagt kvinner, en av de ideologiske pilarene i den islamske republikken siden den sekulære sjahens fall i 1979. Mahsa Aminis familie hevder at hun døde av et slag mot hodet, men myndighetene benekter denne versjonen av hendelsene.

Hennes død ble fulgt av sinte protester i Iran, hovedsakelig ledet av kvinner som åpenlyst utfordret regimet og dets øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Mahsa Aminis far, Amjad Amini, ble arrestert på lørdag da han forlot familiens hjem i den vestlige byen Saghez og senere løslatt etter å ha blitt beordret til ikke å organisere en minnemarkering foran den avdødes grav, sa NGO Kurdistan Human Rights Network. (KHRN), 1500tasvir monitor og Iran Human Rights (IHR), med base i Norge.

Han har nå ikke lenger lov til å forlate huset sitt og medlemmer av sikkerhetsstyrkene er stasjonert utenfor, la NGOene til i separate uttalelser.

Protester organisert rett etter Mahsa Aminis død mistet fart etter flere måneder i møte med et angrep der 551 demonstranter, inkludert 68 barn og 49 kvinner, ble drept av sikkerhetsstyrker, ifølge IHR, og mer enn 22 000 mennesker ble arrestert, ifølge IHR. til Amnesty International. Syv menn ble også henrettet for handlinger knyttet til disse demonstrasjonene.

Aktivister sier at undertrykkelsen har intensivert etter hvert som den første årsdagen nærmer seg, inkludert angrep på slektninger til de drepte under protestene for å sikre at de ikke snakker.

Slektninger til minst 36 mennesker drept eller henrettet under angrepet ble avhørt, arrestert, tiltalt eller dømt til fengsel i august, sa NGO Human Rights Watch (HRW).

«Brette«

«Iranske myndigheter forsøker å undertrykke dissens for å forhindre offentlig markering av dødsfallet i varetekt til Mahsa Jina Amini, som har blitt et symbol på regjeringens systematiske undertrykkelse av kvinner, urettferdighet og straffrihet.«sa Tara Sepehri Far, Iran-forsker ved HRW.

De to journalistene som er mest suivi l’affaire, Niloufar Hamedi et Elahe Mohammadi, sont imprisonnées depuis près d’un, tandis qu’une autre, Nazila Maroufian, som intervjuet Mahsas père, Amjad Amini, en eté arrêtée gjentatte ganger.

Ifølge NGO Hengaw, som overvåker situasjonen til kurderne, har regjeringen sendt ytterligere sikkerhetsstyrker til Saghez, Mahsa Aminis hjemby, og andre byer som kan bli følsomme områder denne helgen.

«Utenrettslig massedrap«

Hver for seg er et lovforslag kjent som «Støtte til kulturen av hijab og kyskhet», som gir mye strengere straffer for brudd på eksisterende lover, nå for det iranske parlamentet.

Amnesty International har anklaget iranske ledere for å begå «Litanium av forbrytelser under internasjonal lov for å utrydde enhver utfordring mot hans jerngrep om makten.«, og beklager at ingen tjenestemann har blitt etterforsket angående Mahsa Aminis død eller undertrykkelsen.

På tampen av dette jubileet innførte USA, i strid med Iran og dets vestlige allierte, inkludert Storbritannia og Den europeiske union, nye sanksjoner mot Teheran på grunn av deres nedbryting av protester.

Som reaksjon på disse sanksjonene fordømte Iran «intervensjonistiske uttalelser» på lørdag.

Irans president Ebrahim Raïssi møtte lørdag slektninger til medlemmer av sikkerhetsstyrkene som ble drept under protestbevegelsen i 2022.

You may also like