Home » Varulven i Norge: alt du trenger å vite

Varulven i Norge: alt du trenger å vite

by Ashley Olsen

Tror du de gigantiske fjellene og de store fjordene i Norge vil beskytte deg mot varulven? Tenk igjen.

Se for deg scenen. Du er på ferie i Norge, du puster inn den friske fjelluften og holder deg helhjertet til det nasjonale prinsippet om friluftslivutendørs livsstil.

Varulven i Norge: alt du trenger å vite 41

Kanskje vandre til Trolltunga eller følge den gamle Kongeveien, omgitt av fantastisk natur og føle deg forynget for hvert steg.

Eller du camper i Lofoten eller i Jotunheimen nasjonalpark, sittende rundt et bål under stjernene. Kanskje til og med et nordlys danser over hodet. Alt er perfekt. Helt til det ikke lenger er slik.

En plutselig støy kommer for å forstyrre roen din: et kunstig og høyt rasling av trær som kommer fra den nærliggende skogen eller et tungt, frivillig dunk.

Du hopper og snurrer rundt busken. Ser du ingenting, snur du deg og ler litt for deg selv: det er naturen, selvfølgelig er det rare lyder.

Men nå som du tenker på det, er det ingen støy i det hele tatt. Alle naturlydene er borte, og bare den kvelende stillheten gjenstår, noe som gjør til og med den myke knitringen fra leirbålet ditt eller dunket fra fottrinnene dine ubehagelig høyt til sammenligning.

Illustrasjon av en nordisk campingplass.
Varulven i Norge: alt du trenger å vite 42

Lyden kommer tilbake, nærmere denne gangen, og når du snur deg, ser du noe komme ut av skyggene og krysse landskapet i din retning. Noe stort. Noe raskt.

Nesten instinktivt løper du til en nærliggende stor stein og klatrer over den, og klarer så vidt å få foten utenfor rekkevidde før den når deg. En diger ulv sprang opp på fjellet, kjevene knakk vilt, blod i sinnet og døden i pusten.

Dette er ikke en vanlig ulv. Det er en hamloperTIL varulv… en varulv.

varulv 101

Hvis du skulle spørre noen om å beskrive en varulv, ville de sannsynligvis nevne minst én av disse egenskapene:

  1. Varulver ser ut som vanlige mennesker mesteparten av tiden, men blir til et enormt ulvlignende monster under fullmåne.
  2. Varulver kan bare bli skadet av sølv (en sølvkule er vanligvis den mest praktiske løsningen),
  3. Varulver kan gjøre andre mennesker til varulver ved å bite dem.

Selv om alle disse trekkene stammer fra Hollywood fra det 20. århundre (f.eks. Varulven OG En amerikansk varulv i London), selve varulven har vært en stift i europeisk folklore siden antikkens Hellas, og omtrent som dyrets natur varierer varulvens historie fra land til land.

Ulvemblem på et tre i Norge.
Varulven i Norge: alt du trenger å vite 43

Varulver er ikke like vanlige i norsk folklore som disse andre skapningene, inkludert troll, nisse og hulder. Norge har heller aldri hatt en varulvrettssak som Frankrike eller Tyskland.

Tror imidlertid ikke det betyr at det ikke finnes varulver i Norge. De gjemmer seg bedre, det er alt.

Løver, tigre og bjørner (var), herregud!

I norsk folketro er varulven eller «varulv» en type formskifter eller «hamløper». Andre typer formskiftere inkluderer «mannbjørn» (bokstavelig talt menneskebjørn) og, i dansk folklore, «valravn» (de dødes ravn).

Varulvehistorier utgjør en håndfull fortellinger i Norsk Folkeminnearkiv ved Universitetet i Oslo. Den generelle historien er som følger: en mann og en kone jobber på markene sammen når mannen (ganske tilfeldig og ikke i det hele tatt mistenksom) forteller sin kone hva hun skal gjøre hvis hun plutselig møter en stor ulv eller bjørn, før hun forsvinner.

Like etter angriper en enorm ulv/bjørn henne og kvinnen kjemper tilbake og skader dyret i prosessen. Så dukker ektemannen opp igjen, med et merke hvor kvinnen skadet dyret, som bekrefter at det faktisk er ham.

Selvfølgelig er det variasjoner på denne historien. For eksempel, i noen tilfeller advarer ikke mannen kona før han forsvinner og angriper henne, noe jeg personlig ville ansett som grunn for skilsmisse.

Les mer: Skapningene i norrøn mytologi

Mesteparten av tiden er det ikke forklart hvordan mannen kom til være en varulv. Men ifølge en historie (SIN1168) blir varulver forbannet av noen andre eller av trollmenn.

Illustrasjon av en rød varulv.
Varulven i Norge: alt du trenger å vite 44

Norske varulver trenger ikke månen for å bli til monstre, men de kan begynne å bli farligere og mer ulveaktige om natten.

Selv om de ikke kan kontrollere endringen, kan de noen ganger føle når det skjer (og forhåpentligvis la sine stakkars koner få vite om det). Når de forvandler seg, tar de på seg ekte dyrehud. Dermed er det mulig å kurere en varulv ved å finne huden og brenne eller stikke den.

Menn er varulver, kvinner er mareritt.

I norsk folketro er varulver nesten alltid hanner. Gravide og «fertile» kvinner ser ut til å være mest utsatt for varulveangrep. Norsk folklore har imidlertid en formskiftende kvinne: hoppen.

Hoppa er et ondsinnet vesen hvis navn kommer fra det norske ordet «mareritt» (mareritt). Han sitter på brystet til ofrene mens de sover og torturerer dem ved å få dem til å få mareritt.

Historiene til hoppen ligner veldig på varulvens. Mytene er så sammenvevd at i dansk folketro sies det at en gravid kvinne som glir inn i følhinnen kan føde uten smerte, men barnet hennes vil være en hoppe hvis det er en jente og en ulve-garou hvis det er en gutt … .

varulvemytologi

Norrøne sagaer hadde stor innflytelse på varulvefolkloren i Norge. Det er flere eksempler på personer beskrevet som «hamrammar» (lit. sterk form), som kan forvandle seg til noe annet.

Dette er imidlertid mer en magisk kraft enn en forbannelse, ettersom en hamrammr kan forvandle seg til et dyr etter eget ønske.

Sagaene snakker også om «beserkir» (lit. bjørnefrakker – berserker), som er krigere så fokusert på kamp at de forvandles til dyr. Det er her uttrykket «å bli gal» («hamask» på gammelnorsk) kommer fra.

En vill ulv i Norge.
En ulv i Norge.

«ulfhedinn» (bokstavelig talt «ulvekappe») var en type berserker som så ut som en ulv i kamp i stedet for en bjørn.

Å bli berserker var nært knyttet til formskifte. Men som Aðalheiður Guðmundsdóttir påpeker, er det en nøkkelforskjell mellom de to:

«Så staten er psykologisk når det gjelder berserken, men fysisk når det gjelder varulver og andre formskiftere.

Det er ikke dermed sagt at linjene ikke er uklare.

Varulver i de norrøne sagaene

En av de mest kjente sagaene med varulver er Egils saga.
Sagaen begynner på 900-tallet i Sogn, Norge, med Ulf Bjalfason.

Det beskrives som en «hamramar» OG en «ulfhednar», og mens han ofte er i godt humør om morgenen, blir han stadig mer sur om natten, noe som gir ham navnet «Kveldulf» (lett. «aftenulv»).

Ulfs sønn Grimr er av samme natur. På et tidspunkt spiller huset og Grimr starter svakt fordi han er gammel. Men etter hvert som natten skrider frem, blir han sterkere og mer vill, helt til han nesten dreper sin egen sønn, Egill, i et anfall av ukontrollert raseri. Egill, som har gitt navn til sagaen, arver også disse berserkeregenskapene.

Ingen av disse mennene er eksplisitt beskrevet som varulver, og deres varulveegenskaper kan være beskrivende for deres holdninger eller oppførsel. Det ser imidlertid ut til å være det noen fysisk forandring, i det minste når det gjelder hans styrke.

Varulver i Norge i dag

I Norge har ikke varulver den samme kulturelle innflytelsen som andre eventyrskapninger, som for eksempel troll. Når det er sagt, noen måneder etter utgivelsen av TrollNetflix lanserte nok en norsk fantasyfilm: vikingulven.

Filmen foregår i Telemark og fokuserer på en tenåringsjente som heter Thale, som begynner å oppføre seg rart etter å ha blitt bitt av et merkelig dyr, og moren hennes, en politibetjent, som etterforsker grusomme dødsfall i byen hennes.

Selv om det er en norsk film, låner den mange Hollywood-klisjeer om varulver, fra smittsomme bitt til sølvkuler. Personlig ville jeg vært mye mer interessert i historier basert på varulvefolklore, spesielt hvis det bidrar til å stimulere interessen for Norges ulvebestand, som er synkende og nå anses som kritisk truet.

Et siste ord om sikkerhet i naturen

Går du på tur i den norske villmarken (og jeg anbefaler det på det sterkeste), er det lite sannsynlig at du møter noen i fare. ekte ulv, enn si en varulv.

Du bør imidlertid ta de nødvendige forholdsregler før du drar. Naturen er rik nok på farer til ikke å trenge eventyr.

Overrasket noen av varulvehistoriene deg? Har mannen din noen gang på mystisk vis forlatt deg på et felt øyeblikk før du ble angrepet av en enorm ulv? Ble du skilt rett etterpå? Fortell oss i kommentarfeltet!

You may also like