Home » Verdens første: Norge innvier Autonom Electric Ferry

Verdens første: Norge innvier Autonom Electric Ferry

by Roald Amundsen

Fartøyet kalt «milliAmpere 2» er det første i sitt slag som frakter passasjerer på urbane vannveier.

Er det en los på fergen? Skandinavia er et land hvor både fergen er et privilegert transportmiddel og hvor innovasjon til fordel for miljøet er et nasjonalt anliggende. Derfor er det egentlig ikke overraskende å få vite at Norge er det første landet som tester en elektrisk og autonom ferge. En unik enhet.

Under overvåking. Designet av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), ble skipet kalt milliAmpere 2 laget som en del av en storstilt test som fant sted i Trondheim by. Den frakter for tiden dusinvis av passasjerer gjennom hovedkanalen i byen, utstyrt på dekket med sensorer, LiDAR-moduler og radarer som lar fergen overvåke omgivelsene og dermed unngå kollisjoner med hindringer eller andre fartøyer.

Selv om den er utformet for å fungere helt autonomt, kontrollerer en menneskelig operatør den riktige operasjonen eksternt og kan styre maskinen om nødvendig.

Snart i Frankrike? I tillegg til miljøaspektet kan denne fergen bidra til å revitalisere enkelte deler av territoriet, som Morten Breivik, professor ved NTNUs avdeling for kybernetisk ingeniørfag, forklarer:

» Disse skyttlene vil være betydelig billigere å betjene enn skip med menneskelig besetning, og kan lettere distribueres over flere ruter hvis nødvendig. På lang sikt kan disse fergene til og med gjøre det mer attraktivt å bo i enkelte distrikter, spesielt for unge mennesker som ønsker tilgang til bedre mobilitetsmuligheter. «.

Det skal også bemerkes at flere land, inkludert Frankrike, har vist stor interesse for denne teknologien. I fjor vår reiste en delegasjon til Trondheim for å utrede mulighetene for å anskaffe og sette i drift slike ferger langs Seinen under de olympiske leker i 2024.

Fotokreditt en: Kai T. Dragland/NTNU

You may also like