Home » Vil FFF ta på alvor «manglen på krav» som observeres i spissen for kvinnefotballen?

Vil FFF ta på alvor «manglen på krav» som observeres i spissen for kvinnefotballen?

by Siv Jensen
  • Kapteinen på det franske landslaget, Wendie Renard, kunngjorde fredag ​​at hun trekker seg fra landslaget, det samme var Kadidiatou Diani og Marie-Antoinette Katoto, de to store angriperne til Bleues.
  • A cinq mois de la Coupe du monde, ces prizes de position tranchées, qui visent hovedsakelig Corinne Diacre og son staff, ont pour une fois poussé la Fédération française de football à vite réagir, à l’occasion d’un comité exécutif programmé ce mardi klokken 10.
  • I likhet med Frankrike i løpet av de siste fire dagene, har andre mektige fotballnasjoner sett spillere reise seg de siste årene mot «manglen på etterspørsel og profesjonalitet» ved roret til deres forbund.

Som ingenting, wendie rev ble tildelt for syvende gang på rad under FIFA The Best-kvelden, mandag kveld på Salle Pleyel (8 i Paris). Systematisk valgt i årets beste kvinnelag siden opprettelsen av denne seremonien, vet kapteinen på Olympique Lyonnais at denne tirsdagen (kl. 10.00) vil en mye mer avgjørende kamp finne sted i hovedstaden for resten av karrieren. Faktisk vil en kokende eksekutivkomité (Comex) i det franske fotballforbundet (FFF) bestemme fremtiden til Noël Le Graët og diakon corinne.

Dette viser hvordan Wendie Renards kunngjøring om (motvillig) tilbaketrekking av det franske kvinnelaget, bare fire dager tidligere, forårsaket et veritabelt jordskjelv i fransk fotball. «Det er en trist, men nødvendig dag for å bevare fornuften min. Jeg vil ikke lide lenger», hadde den essensielle 32 år gamle spilleren sklidd, i en melding lagt ut på hennes sosiale nettverk fredag. Et siste rop fra hjertet delt av hans vanlige PSG-motstandere Kadidiatou Diani og Marie Antoinette Katoto, deretter hans partnere fra Lyon Griedge Mbock og Perle Morroni. Hvordan kom vi til en så åpen krise i det franske damelaget, fem måneder før neste verdenscup i Australia og New Zealand?

«Fotballen vår har holdt seg på kaien med dette verdensmesterskapet i 2019»

«Corinne Deacon har vært der i seks år, det har vært oppturer og nedturer, forklarte Jean-Michel Aulas til Teamet, på tampen av denne berømte Comex hvor han vil delta. Jeg har inntrykk av at vi har kommet videre i en situasjon uten retur. Vi ser at ledelsen til dette franske laget slett ikke kan sammenlignes med andre store europeiske lag. Jeg vet at vi har de beste spillerne i Europa, kanskje i verden, og vi kan ikke få resultater. «Fordi på nummer 3 kan de kroniske byssene til Blues oppsummeres, for eksempel dens totale tilsyn (Corinne Deacon og hennes to assistenter) og antall flotte semifinaler spilt i hele historien (VM 2011, OL 2012 og Eurocopa 2022 ). Candice Prévost, en tidligere spiss for PSG og det franske laget, den gang konsulent for Eurosport og Canal+, oppsummerer miljøuroen:

Fransk fotball var foran i 2011, og nå er hele verden foran oss, og starter med England og Spania, da vi var så heldige å arrangere et verdensmesterskap i denne perioden. Jeg forstår ikke hvorfor kvinnenes D1 fortsatt styres av FFF og ikke av en ekte profesjonell liga. Fotballen vår holdt seg på kaien med dette verdensmesterskapet i 2019, og det manglet vågemot og etterspørsel. Hvis Wendie Renard kom dit, viser det at spillerne aldri ble hørt eller støttet i ønsket om et skuespillerprosjekt. Dessverre har FFF vist at kvinnefotballen i deres øyne bare er et sideprosjekt. »

Tapte i VM-kvartfinalen 2019 mot Megan Rapinoe og Team USA, og Les Bleues klarte ikke å utnytte denne gyldne muligheten til å vokse kvinnefotball i Frankrike. – Lionel BONAVENTURE / AFP

«Prioriteten? Gi et godt bilde av jentene»

Å oppsummere de mange feilene til det franske kvinnelaget i fotball i Corinne Deacons år med ubehag/kontrovers, hovedsakelig med den åtte ganger europamesteren fra Lyon (fra Amandine Henry til Wendie Renard via Sarah Bouhaddi og Eugénie Le Sommer), ville absolutt være unøyaktig. snarvei. Når Wendie Renard gjentar at «vi trenger flere krav, mer arbeid», blir vi minnet om ordene til tidligere OL-trener Patrice Lair, for ti år siden, om den lange regjeringstiden til bruno bini ved roret til Les Bleues (fra 2007 til 2013).

«Prioriteten til de tidligere medlemmene av Fédé er ikke å lete etter titler, men å gi et godt bilde av jenter, etter historien om guttene i Knysnabetrodde den nåværende treneren for Bordeaux-laget til Libero Lyon. Det gjorde meg avsky å se Lyon-spillerne tilbringe ti dager på landslaget og ikke trene. De skulle skrive autografer på PMU-ene og det tok dem tre uker å få dem i gang igjen. Du er Frankrike-laget, du må gå til konkurransene for å vinne titler! Hvis han hadde blitt i et spillprosjekt og ikke i et livsprosjekt, ville Bini vunnet EM 2013.

Ada Hegerbergs «Lille revolusjon»

Mangelen på krav på alle nivåer, og dette derfor i lang tid, har bidratt til å installere trenere uten den minste erfaring innen kvinnefotball på benken til det franske laget, Philippe Bergeroo (fra 2013 til 2016) og deretter Olivier Echouafni (fra 2016 til 2017). Og Noël Le Graët forlenget derfor Corinne Deacon til sin smak i to år etter EM 2022-semifinalen i England. Men slike (dårlige) valg er ikke forbeholdt FFF alene, slik andre store fotballspillermobiliseringer viser. «Når vi diskuterer med våre utenlandske lagkamerater i klubben, har de noen ganger problemer med landslaget eller forbundet, spesifiserte Wendie Renard, søndag på RMC Sport. Jeg har inntrykk av at for oss, kvinner og eliteidrettsutøvere, er det komplisert. Vi må alltid, alltid kjempe, selv om det betyr å nå vanskelige enkeltsituasjoner. I dag kan jeg ikke late som. »

hennes venn i OL ada hegerberg Hun gikk nettopp gjennom en femårsperiode borte fra det norske laget, fra 2017 til 2022. «Da var jeg den beste spilleren i verden, og jeg var utslitt av å ikke finne de samme standardene for profesjonalitet med laget som i Lyon,» tyder hun. Jonas Adnan Giæversportsjournalist i avisen Dagbladet i Norge. Det plaget henne å føle at forberedelsen og anerkjennelsen ikke var den samme for kvinner som for menn på landslaget. » Og desto mer siden norske kvinner, verdensmestere i 1995 og olympiske mestere i 2000, deltok i de fleste av de viktigste internasjonale kampene, har deres mannlige kolleger forsvunnet fra de store konkurransene siden EM 2000. Men «den lille revolusjonen» lanserte solo av Ada Hegerberg ble fulgt av viktige utviklingstrekk i landet hennes.

Danmark og Canada nøler ikke med å streike

Anvendelsen av likelønn mellom menn og kvinner på landslaget hadde allerede skjedd i 2017, men valget for ett år siden av Lise Klaveness ved roret i Norges Fotballforbund var utløsende for at hun kom tilbake til EM 2022. Første kvinne som fikk tilgang denne funksjonen der, en tidligere stor spiller på landslaget, veldig engasjert (spesielt før VM i Qatar), overbeviste denne 41 år gamle advokaten Ada Hegerberg. – Lise Klaveness legemliggjør en stor endring i Norge utover fotballen, sier Jonas Adnan Giæver. Hun kåret Hege Riise, VM 1995s beste spiller, som trener i fjor sommer. Det er ingen debatt i Norge: De fikk disse stillingene basert på fortjeneste og kompetanse, og ikke fordi de var kvinner. »

I februar 2022 ble det amerikanske teamet, ledet av megan rapinoe, vant til slutt saken med sitt forbund, etter en seks år lang «kamp» for å oppnå likelønn med USAs herretrøyelag. I oktober 2017, etter et lignende krav, hadde danske spillere gått så langt som å boikotte en VM-kvalifiseringskamp i 2019 mot Sverige for å få forbundet sitt i kne. Det kanadiske laget holdt også en en-dags walkout tidligere denne måneden for å fordømme «uakseptable budsjettkutt» i forkant av SheBelieves Cup, og vant på mandag Oppsigelsen Forbundspresident Nick Bontis. Derfor, mer enn noen annen idrett, har fotball sett kvinnelagene sine mobilisere de siste årene.

«Barça avanserer raskere enn det spanske forbundet»

Det mest beryktede eksemplet, før tordenen i det franske laget, skjedde i Spania september i fjor. Femten spillere (blant dem seks fra Barça), som fikk selskap av Alexia Putellas, to ganger Ballon d’Or alvorlig skadet i kneet, påpekte i en pressemelding «situasjoner på landslaget som påvirker vår sinnstilstand, våre prestasjoner og følgelig til resultatene til laget, og det kan forårsake uønskede skader». Laster treneren Jorge Vilda på et halvt ord (vel, vel, de også), alle disse fotballspillerne har ikke dukket opp i utvalget i de to siste stevnene.

«De setter spørsmålstegn ved profesjonaliteten til rekrutteringspersonalet,» sier Tracy Rodrigo, journalist for Teamet i Barcelona. Det er a priori skaden til Alexia Putellas rett før euroen som utløste denne bevegelsen. Du bør vite at hos Barça er kvinnetroppen nesten like gitt som herrenes. Så klubben beveger seg raskere enn forbundet, noe som frustrerer spillerne. »

Her for å feire et mål i La Liga-oppgjøret mot Real Madrid i mars 2022, er Barça-stjernen Alexia Putellas, for tiden skadet i kneet, usikker på om han skal spille i neste verdensmesterskap. -Joan Monfort/AP/SIPA

«Klima er for ordets frigjøring»

I likhet med Lyonnais når de bytter til den blå skjorten, har culés vanskelig for å forstå hvorfor deres tittel som europamester i 2021 ennå ikke er transkribert med de røde. Så mye at hans eneste bemerkelsesverdige resultat i en stor turnering dateres tilbake nesten til starten av Macarena (en semifinale ved EM 1997). Krisen fortsetter derfor å være dypt i Spania, fremfor alt fordi, iht Sportsverden, ville spillerne skylde på treneren deres (støttet av forbundet) for en usunn årvåkenhet, beskrevet som «diktatorisk». Som da Jorge Vilda ville ha tvunget dem til å holde døren til rommet åpen til midnatt for å verifisere at de faktisk var til stede. Tracy Rodrigo legger til.

Støtten fra presidenten i det spanske forbundet Luis Rubiales til Jorge Vilda har vært så urokkelig siden 2015 at hans ulike fiaskoer i 16-delsfinalen og kvartalene ikke er ledsaget av de samme konsekvensene som for herrelaget, hvor Luis Enrique ble landet etter verdensmesterskapet. kopp»

Forstå at oppgjøret i Spania kan se alle de 15 involverte spillerne, pluss muligens Alexia Putellas, gå glipp av verdensmesterskapet i Australia. «Kanskje Frankrike kommer raskere ut av dette fordi det ikke er noen sprekker mellom klubbene slik det er i Spania med Barça-Real, sier Tracy Rodrigo. La Real har ingen spillere i mellom og drar derfor nytte av situasjonen. » Medregissør for dokumentaren lille frøken fotball, finner Candice Prévost en positiv kommentar i dette nye kaoset i FFF: «Vi ser at klimaet er nesten over hele verden for frigjøring og talealliansen. Det er første gang i Frankrike at flere aktører har uttrykt seg på denne måten mot institusjonens stemme. Eller rettere sagt, hva blir det igjen av det, på slutten av denne etterlengtede Comex.

You may also like