Home » Vopak vil gjerne legge mindre olje

Vopak vil gjerne legge mindre olje

by Russell Crowe

Når du tenker på Vopak, tenker du raskt på olje. Det er greit? Ja, Rotterdam-selskapet, kjent for sine imponerende tankterminaler i verdens havner, har lagret olje for sine kunder i flere tiår. Men en titt på dagens portefølje viser at oljens andel av Vopaks virksomhet har falt med nesten en femtedel siden 2014. Olje sto for en tredjedel av omsetningen i fjor. Av Vopaks 72 terminaler er ti fortsatt ren olje, inkludert tre i havnen i Rotterdam og en i Eemshaven i Groningen.

Royal Vopak (€ 1,2 milliarder omsetning, mer enn 5 600 ansatte) tjener penger på lagring av kjemikalier (omsetningsandel nå 11 prosent), gasser (17 prosent) og såkalte industriterminaler (45 prosent) . Sistnevnte begrep refererer til lagring ved Vopak-kunders produksjonssteder. Tenk på raffinerier eller kjemiske fabrikker. Deretter inngås langsiktige kontrakter.

Man kan også se av Vopaks investeringer at selskapet «beveger seg» fra oljen. «Den prosessen har pågått en stund,» sier Kepler Cheuvreux-analytiker Andre Mulder. «I år vil 15 prosent av investeringen gå til olje, mot nesten 40 prosent i perioden fra 2014 til 2016».

I tillegg til kjemikalielagring har Vopak sagt at gass har stått høyt på ønskelisten en stund. «Ideen er å utvide antallet gassterminaler ytterligere. Selv om, bortsett fra et nylig joint venture i India, ikke mye er oppnådd ennå.»

Et annet alternativ er å selge mindre frittstående terminaler. Vopak ser på klynger på strategiske steder som ryggraden i den gjenværende oljevirksomheten, sier Luuk van Beek, analytiker hos Degroof Petercam. «I disse sentrene i Rotterdam, Singapore og Fujairah [Verenigde Arabische Emiraten] alle bekker kommer sammen.»

Med disse lagerfasilitetene, standard på kystnære steder, er Vopak verdens største uavhengige leverandør. Van Beek: «Det finnes konkurrenter som tyske Oiltanking, Nustar i USA, franske Rubis eller norske Stolt-Nielsen. Men de gjør alle sitt. Det er ikke noe virkelig sammenlignbart børsnotert selskap som Vopak.»

Selv om Vopaks beleggsprosent (88 prosent), kontantstrøm (€ 168,6 millioner) og nettoresultat (€ 71,6 millioner) også holdt seg sterk i tredje kvartal i år, ønsker ikke prisen på handlingen å gå jevnt. Den har gått gradvis ned siden mai 2020 og er til og med på det laveste nivået på ti år med litt over 30 euro. Sammenlignet med toppen på over 58 euro ved utgangen av 2012, er prisen redusert med nesten det halve.

ABN Amro-Oddo BHF-analytiker Thijs Berkelder kan nevne flere årsaker til dette. For eksempel må alle Amsterdam-noterte selskaper som er knyttet til «fossilindustrien», som Shell, Fugro, SBM Offshore, Boskalis, forholde seg til fond som investerer bærekraftig og ta hensyn til kriterier som miljøet, den sosiale holdningen og god styring i deres valg. – Av den grunn kan Vopak fortsatt ikke investeres for mange investorer. For at det skal skje igjen, må eksponeringen mot olje reduseres ytterligere, ned til rundt 30 prosent. «Andre årsaker er høye bensinpriser, høy etterspørsel etter kjemikalier og et oljeterminmarked som er på vei oppover. baklengs Spotprisene er nå høyere enn leveringsprisene i fremtiden. Alle faktorene som gjør lagring uattraktiv.

Så dump olje og invester i hydrogen eller CO2? Berkelder: «Utvilsomt bra for løpet, men kortsiktig som forretningsstrategi. I en slik energiomstilling står en uavhengig leverandør som Vopak nederst i køen. Nå kan du bygge hydrogenterminaler, men først trenger du et reelt volum. Det vil ta til slutten av dette tiåret før dette kravet oppstår.»

You may also like