Home » WTO-ministermøtet kan finne sted neste mars

WTO-ministermøtet kan finne sted neste mars

by Russell Crowe

WTO-ministermøtet, som skulle starte denne tirsdagen i Genève, men ble utsatt på grunn av Omicron-varianten, kan finne sted neste mars. NGOer har lansert en Geneva Call for opphevelse av patenter på koronavirusteknologier.

I følge et brev sendt til alle misjonene mandag kveld, foreslår det kasakhiske ministerpresidentskapet og visepresidentene å planlegge det i løpet av den første uken i mars «hvis forholdene tillater det». Dette møtet er viktig for Verdens handelsorganisasjon (WTO), spesielt for å prøve å få i gang avtaler om respons på pandemien og om fiskerisubsidier.

Sveits er på sin side under press. I mer enn ett år har han mot EU, Storbritannia og Norge motarbeidet suspensjon av patenter på teknologier mot koronaviruset. Noe som vakte harme hos hundrevis av fagforeninger som hadde appellert til konføderasjonens president Guy Parmelin for noen måneder siden. Vaksineulikhet anslås å koste verdensøkonomien 5 billioner dollar (omtrent 5 billioner franc) i de kommende årene.

Leger Uten Grenser, Amnesty og politiske aktører

Fra mandag uttrykte Leger Uten Grenser (MSF), som var den første NGO som aktivt kjempet for en suspensjon, at det haster med å finne en løsning med den nye varianten av Omicron. Samme dag sendte dusinvis av uavhengige FN-eksperter, inkludert Zürichs Nils Melzer, og World Council of Trade Unions, som representerer mer enn 200 millioner arbeidere over hele verden, også en lignende appell igjen.

Tirsdag utga en koalisjon av dusinvis av frivillige organisasjoner, fagforeninger og mange politikere en Geneva Global Appeal for dette formålet. Blant disse deltakerne er Amnesty International, flere fagforeninger og mange nasjonale rådgivere, inkludert Cédric Wermuth (PS / AG), Pierre-Yves Maillard (PS / VD) eller Stéfanie Prezioso (EàG / GE). Samt noen av deres kolleger fra andre land.

Rettferdig tilgang til vaksiner og tester «er viktigere enn noen gang,» sa Prezioso til journalister. Ifølge henne er Sveits og andre motstandere av patentheving ansvarlige for «tusenvis av ofre hver dag».

Innkalle til hastemøte

Flere frivillige organisasjoner innkaller til et hastemøte i WTOs generalråd, organisasjonens høyeste organ. Noen mennesker demonstrerte på Place des Nations og foran kontorene til den internasjonale paraplyen av farmasøytiske selskaper (IFPMA) i Genève, før en marsj på slutten av dagen som samlet rundt 150 mennesker.

Call sier at vaksinemismatchet resulterte i den nye varianten. Han nevner en studie som viser at regionale sentre kan produsere 8 milliarder doser vaksine innen mai neste år. Nok til å vaksinere 80% av befolkningen for 9,4 milliarder dollar, det årlige budsjettet til staten Genève.

Blant andre Sveits tilbyr et alternativ med tvangslisenser, som så langt ikke har blitt overbevist. Han ønsker en avtale om WTOs svar på pandemien, særlig for å begrense eksportrestriksjoner og legge til rette for handel med mellomprodukter. Men hun sier at oppheving av patentene ikke vil gjøre det mulig å lage en ekstra dose vaksine før produksjonskapasiteten til utviklingsland er utvidet.

/ ATS

You may also like