Home » Xpeng leverer første eksemplarer av elektrisk G3 til norske kunder

Xpeng leverer første eksemplarer av elektrisk G3 til norske kunder

by Russell Crowe

De første 100 enhetene av Xpeng G3 ble levert til kunder i Norge tidligere denne måneden. Det er det første steget til den kinesiske elbilprodusenten på det europeiske markedet. Selskapet ønsker også å være aktive i andre europeiske land.

Xpeng er en kinesisk bilprodusent med base i Guangzhou, Kina. Selskapet har også kontorer i Beijing, Shanghai og USAs Silicon Valley. Xpeng fokuserer spesielt på utvikling av kjøretøy som er integrert med Internett, kunstig intelligens og autonome kjøresystemer.

Hva er Xpeng G3?

Xpeng G3 er en elektrisk SUV som er tilgjengelig i Norge for 358.000 norske kroner, omregnet til ca 33.700 euro. Kjøretøyet har en rekkevidde på 520 km NEDC eller 451 km WLTP. Batteriet på 66 kW kan lades fra 30 % til 80 % på 43 minutter med en AC-lader.

G3 har en effekt på 145 kW og et dreiemoment på 300 Nm. Dette lar kjøretøyet nå en topphastighet på 170 km/t og akselererer G3 til 100 km/t på 8,6 sekunder. Kjøretøyet har en egenvekt på 1.609 kg og gir plass til 380 liter bagasjerom, eller 760 liter når baksetene er lagt ned. G3 kan ta fem passasjerer.

Xpeng G3 (Xpeng pressebilde)

Smart og Premium

I Norge kommer kjøretøyet med et grensesnitt på engelsk. G3 er tilgjengelig i to versjoner: Smart og Premium. Premium-versjonen er 78 mm høyere enn Smart-versjonen, takket være tilstedeværelsen av et 360-graders kamera på taket. Dette kameraet lar deg kommunisere med kjøretøyet gjennom håndbevegelser.

Smart-versjonen har ikke dette kameraet. Dette gjør det mulig å utstyre varianten med takbøyler, noe som ikke er mulig med Premium-versjonen. Andre forskjeller inkluderer de sammenleggbare og oppvarmede bakspeilene, som i Premium-versjonen har minnefunksjon. G3 Premium har også et Nappa-skinninteriør, mens G3 Smart har et trekk i kunstskinn. Smart må også klare seg uten Premiums ventilerte førersete.

XPILOT førerassistentsystem

G3 er utstyrt med førerassistentsystemet XPILOT, som blant annet er i stand til å gjenkjenne veier, kjøretøy, fotgjengere og hindringer på veien. Systemet kan blant annet automatisk tilpasse hastigheten til både trafikkforhold og trafikkregler, automatisk redusere hastigheten på et kjøretøy når det nærmer seg en kurve, gi informasjon om veiforhold og kan sentrere kjøretøyet i et kjørefelt i henhold til veioppmerkingen.

Systemet kan også parkere G3 uavhengig; Xpeng rapporterer at kjøretøyet kan håndtere omtrent 70 % av alle parkeringssituasjoner. Tenk på merkede og umerkede parkeringsplasser og parallelle parkeringsplasser.

det europeiske markedet

Kina er det desidert viktigste salgsmarkedet for Xpeng. Selskapet ønsker imidlertid også å fokusere på andre markeder, inkludert Europa. Selskapet sa at det «aktivt utforsker muligheter i andre modne elbilmarkeder med støttende regjeringspolitikk, avansert elbilinfrastruktur og høy bevissthet om elbiler som toppprioriterte markeder.» Xpeng ønsker også å lansere sin andre produksjonsmodell, P7 elektrisk sportssedan, på det europeiske markedet innen tolv måneder.

He Xiaopeng, Xpengs administrerende direktør og president, sa: «Denne ukens kundeleveranser i Norge er en viktig milepæl i Xpengs ambisjon om å bli et virkelig internasjonalt merke for smarte elbiler. Lanseringen vår i Europa kommer akkurat ettersom forbrukere i økende grad går over til mer bærekraftig personlig transport og på et vippepunkt der regjeringer over hele verden trapper opp nullutslippsinnsatsen. Vi håper å være en nøkkeldriver for å akselerere denne overgangen.»

Forfatter: Wouter Hoeffnagel

You may also like