Home » Amerikansk undersøkende journalist anklager USA for å sabotere gassrørledningene Nord Stream 1 og 2

Amerikansk undersøkende journalist anklager USA for å sabotere gassrørledningene Nord Stream 1 og 2

by Siv Jensen

Artikkel publisert 8. februar kl. 23.12 og oppdatert 9. februar kl. 14.40.

Saboterte USA Nord Stream 1 og 2? Jeg er ikke sikker på at sannheten noen gang vil bli kjent. Men nå vil tvilen eksistere for alltid. Publisert denne onsdagen på bloggen hans, har informasjonen til en undersøkende journalist, Seymour Hersh, en bombeeffekt. Ifølge ham er sabotasjen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i september i Østersjøen USAs verk og ikke Russland, slik flere vestlige land anklager.

Les også: Nord Stream-rørledninger: den russiske og amerikanske marinen til stede på tidspunktet for gasslekkasjene

Ifølge Seymour Hersh, kun basert på en anonym kilde, plantet amerikanske marinedykkere, med hjelp fra Norge, eksplosiver i disse gassrørledningene som forbinder Russland og Tyskland under Østersjøen i juni, tre måneder etter. Joe Biden selv, den amerikanske presidenten, ville ha bestemt seg for å sprenge disse gassrørledningene for å frata Moskva inntektene fra gassalget til Europa.

Les her: EU har kjøpt olje, gass og kull for 57 milliarder euro fra Russland siden krigen startet i Ukraina

Washington har alltid vært fiendtlig mot Nord Stream

Journalisten minner om at USA også vurderte at Nord Stream 1 og 2 ga Moskva et viktig pressmiddel mot Tyskland og vesteuropeiske land. Washington har alltid vært fiendtlig mot Nord Stream 1, som ble satt i drift i 2012, deretter mot Nord Stream 2, som ikke hadde vært det før den ble suspendert ved starten av konflikten i Ukraina.

Seymour Hersh hevder at ideen ble reist i desember 2021, før CIA unnfanget planen. Etter disse eksplosjonene, hvis sjokkerende bilder gikk verden rundt, ble flere mistenkte nevnt. I tillegg til Russland og USA har navnene på Tyskland, Ukraina eller Polen blitt sitert. Russlands president Vladimir Putin hadde gitt «anglo-sakserne» skylden for denne sabotasjen.

Informasjonen ble avvist av Washington. De er «helt falske» og er «ren fiksjon», svarte Adrienne Watson, talskvinne for Det hvite hus nasjonale sikkerhetsråd. Samme historie fra CIA, der en talsmann forsikret at artikkelen var «absolutt usann». Også det norske UD har benektet norsk engasjement og anser anklagene som «falske».

Vestlige land hadde anklaget Russland for å være ansvarlig for disse sjokkerende lekkasjene som ble innledet av undervannseksplosjoner, noe som bidro til sinnet rettet mot Moskva etter invasjonen av Ukraina. Men undersøkelsene utført av svenske, danske og tyske myndigheter har foreløpig ikke gjort det mulig å fastslå hvem som er ansvarlig.

Seymour Hersh, 85, er en av de mest kjente amerikanske undersøkende journalistene. Spesielt avslørte den massakren begått av amerikanske soldater i byen My Lai under Vietnamkrigen. Men flere av artiklene hans har skapt kontroverser de siste årene, og andre journalister har anklaget ham for å spre konspirasjonsteorier.

For Moskva viser denne artikkelen «nok en gang behovet for en transparent internasjonal etterforskning av dette enestående angrepet»; Kreml-talsmann Dmitrij Pesko sa og la til at «det ikke var mange land i verden som kunne begå slike sabotasjehandlinger».

«Noen ting (i dette innlegget) kan diskuteres, andre må bevises, men artikkelen er kjent for sin dype analyse og harmoniske presentasjon. Det ville i det minste være urettferdig å ikke ta hensyn til det, spesielt for et land som Tyskland som ble fratatt denne viktige energiinfrastrukturen etter angrepet» i september, estimerte han.

(Med AFP)