Home » Analyse – Italia sliter med å tiltrekke seg suverene formuesfond igjen

Analyse – Italia sliter med å tiltrekke seg suverene formuesfond igjen

by Ashley Olsen

Italia frier til statlige formuesfond for å investere i en ny ordning for å gi ressurser til selskaper som opererer i strategisk viktige sektorer, men tidligere erfaring tyder på at det vil være vanskelig å få dem om bord.

Statsminister Giorgia Meloni planlegger å injisere opptil 1 milliard euro (1,1 milliarder dollar) av offentlige midler i et fond for selskaper som opererer i sektorer som energiforsyning og råvarer, rapporterte Reuters denne måneden.

For å gi prosjektet større tyngde sa en høytstående myndighetsperson til Reuters at Meloni ønsket å tiltrekke seg investeringer fra Qatar, De forente arabiske emirater, Aserbajdsjan og Norge. Så langt har industridepartementet kun uttalt offentlig at det søker Saudi-Arabias involvering.

Regjeringen har foreløpig ikke spesifisert mengden suverene formuesfond den har til hensikt å mobilisere. Under et lovforslag som forventes å vedtas senere i år, vil statskassen sannsynligvis beholde en minoritetsandel i det nye kjøretøyet, som også vil bli støttet av den offentlige kreditoren Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

En annen tjenestemann sa at Roma ville utarbeide en veldig spesifikk strategi for å overbevise investorer om å sette pengene sine i spesifikke selskaper som anses som strategiske, uten å spre midlene.

Analytikere er skeptiske til sjansene for suksess, med henvisning til Italias komplekse byråkrati og lovgivningsmessige hindringer.

«Det er vanskelig å overtale utenlandske investorer til å satse på Italia. De må være forberedt på å møte lovgivningsmessig, skattemessig og rettslig kaos,» sa Fabio Scacciavillani, en partner i finansiell konsulentfirma Nextperience, som tidligere jobbet for Omans suverene formuesfond.

Han nevnte eksemplet med UAE-flyselskapet Etihads forsøk på å redde ut det tidligere flaggskipet Alitalia, som mislyktes i 2017 da regjeringen ble tvunget til å utnevne spesielle kommissærer til å drive selskapet.

Data fra Sovereign Investment Lab ved Bocconi-universitetet i Milano viser at penger fra Midtøstens suverene formuesfond i Italia toppet seg i 2010 med en transaksjonsverdi på 2,3 milliarder dollar. Likevel har de de siste fem årene investert knapt en milliard dollar i Italia.

I 2021 var det ingen investering, noe som kunne forklares med et tilbakeslag fra Gulfen etter at daværende statsminister Giuseppe Conte innførte en embargo på våpensalg til De forente arabiske emirater (UAE) for sin rolle i krigen. i Jemen

Siden han tiltrådte i oktober i fjor, har Meloni forsøkt å knytte tettere bånd med Gulfen, og ignorert tidligere koalisjonens bekymringer om menneskerettigheter i regionen. Han besøkte De forente arabiske emirater i mars og opphevet deretter våpenembargoen.

DOBBELT?

Det italienske prosjektet er inspirert av et initiativ kunngjort denne måneden i Frankrike, der private equity-selskapet InfraVia Capital Partners vil lansere et fond på 2 milliarder euro dedikert til prosjekter med kritiske materialer, hvorav en fjerdedel vil bli finansiert av Paris.

Lovforslaget foreslår at det italienske finansdepartementet investerer i «nasjonale selskaper med høyt potensial» gjennom finansielle kjøretøy eller investeringsfond fremmet av CDP.

Roma vil operere på «markedsvilkår», ifølge et utkast sett av Reuters, for å unngå å bryte EUs statsstøtteregler.

Et nylig forsøk på å hjelpe strategiske næringer fremhever vanskeligheten med å opprette slike fond.

«Rilancio Heritage» ble lansert i 2021 for å støtte selskaper berørt av pandemien. Det var opprinnelig planlagt å gi rundt 40 milliarder euro i finansiering, men har bare klart å investere litt over 1 milliard euro så langt.

Brussel satte veldig strenge kriterier for denne typen fond, og etterspørselen var svak da kvalifiserte selskaper til slutt foretrakk å investere sine egne penger i stedet for å ha staten som en tvangsmann eller kreditor, sa en offentlig tjenestemann.

Økonomer mener at fremtidsfondet også risikerer å doble CDP Equity, en enhet av CDP opprettet i 2011 og ansvarlig for å skyte inn kapital i strategiske eiendeler, som har rundt 10 milliarder euro i investeringer og eier aksjer i flere selskaper.

«Hvordan vil det nye fondet passe inn i eller utfylle CDP Equity eller andre eksisterende kjøretøy? Risikoen er å ha uklare og overlappende mandater, noe som fører til litt forvirring i gjennomføringen,» sa Bernardo Bortolotti, direktør for Sovereign Investment Lab ved Bocconi University i Milano .

Bortolotti sa også at størrelsen på regjeringens innledende investering «sier mye» om den begrensede ambisjonen.

«Det siste Italia trenger er et lite sub-sovereign ministerial fond,» sa Bortolotti.

(1 dollar = 0,9084 euro)

You may also like