Home » Aung San Suu Kyi får fire års fengsel

Aung San Suu Kyi får fire års fengsel

by Russell Crowe

Suu Kyi, 76, er tiltalt i Myanmar på nesten et dusin forskjellige siktelser. Sammen kunne de satt henne i fengsel i opptil hundre år. Hun og andre politikere ble satt i husarrest etter militærkuppet 1. februar 2021. Kuppet ble begått fordi militæret påsto svindel i parlamentsvalget i november 2020. Suu Kyis regjerende parti vokste enda mer i disse valget. , noe som ytterligere reduserte militærets makt. Det var bare det andre demokratiske valget i landet på flere tiår. Internasjonale observatører hadde ikke funnet noen overgrep.

Myanmar var et militærdiktatur i femti år før valget. Suu Kyi forpliktet seg til ytterligere demokratisering i denne perioden. For den kampen ble hun fengslet i årevis og i 1991 mottok hun Nobels fredspris. Men hun er ikke udiskutabel. Den er hovedsakelig anklaget for ikke å ha gjort nok for å beskytte rohingya-minoriteten i Myanmar de siste årene. Mange hundre tusen rohingyaer har flyktet til Bangladesh på grunn av vold utført mot dem i Myanmar.

Den norske Nobelkomiteen, som deler ut den prestisjetunge fredsprisen, har kritisert Suu Kyis domfellelse. President Berit Reiss-Andersen opplyste til nyhetsbyrået AFP at han var svært bekymret for politikeren. «Siste kjennelse mot Aung San Suu Kyi er politisk motivert.»

You may also like

Leave a Comment