Home » batterier i 100 år

batterier i 100 år

by Roald Amundsen

En gigantisk forekomst av fosfat, et essensielt mineral for å drive våre grønne teknologier, er oppdaget i den kalde norske villmarken. min, andre norsk gruvedrift, selskapet som oppdaget det, kunne inneholde opptil 70 milliarder tonn av denne ikke-fornybare ressursen. Dette er nok til å møte verdens etterspørsel etter batterier og solpanelmineraler for det neste århundret.

Et hav av mineraler under isbreene

Vi snakker ikke bare om fosfat, men også forekomster av andre strategiske mineraler som titan og vanadium. Fosfat, for de uinnvidde, er rik på fosfor, en grunnleggende ingrediens for å skape grønne teknologier.

Oppdagelsen dateres tilbake til 1669, av den tyske forskeren henry brandt: Han trodde han hadde funnet De vises stein, og han gikk tross alt ikke for langt. Selvfølgelig transformerer ikke fosfor direkte uedle metaller til gull, men det har blitt en viktig komponent i gulllitiumjernfosfatbatterier i elbiler, solcellepaneler og databrikker.

Og det er hovedpersonen i en sektor, den av mineraler, i vertikal vekst.

Hvor kom fosfatet fra til i går?

Før denne oppdagelsen hadde Russland rekorden for verdens største ultrarene fosfatforekomst. Den europeiske union er nesten helt avhengig av fosfatimport fra resten av verden, og Kina, Irak og Syria har store forekomster.

Og inntil i går så situasjonen ikke bra ut. Forskere og forskere gjentatte ganger advart overhengende avbrudd i tilførselen av mineraler som fosfor, til og med snakk om et mulig «fosfagon» hvis dagens trender fortsetter.

Norge Mining selv observert at scenariet var dystert på grunn av begrensningene i internasjonal handel, frykten for en overhengende krise og den politiske ustabiliteten i mange produserende land. Nå ser det ut som han har trukket et stort wild card.

En mine for fremtiden

Den norske næringsministeren, Jean Christian VestreHan sa at regjeringen planlegger å fremskynde åpningen av en gigantisk gruve på Helleland så snart tester av 76 kilometer kjerne er fullført der.

Etter dette funnet, sier Vestre, «har Norge en forpliktelse til å utvikle den mest bærekraftige gruveindustrien i verden.»

Fosfor, fosfor overalt

Mineraler i massevis og håper på renere energi

En talskvinne for EU-kommisjonen kalte oppdagelsen «gode nyheter» for å oppnå kommisjonens råvaremål. Norge Mining, som nevnt, understreker at mineralforekomsten teoretisk sett ville kunne dekke verdensetterspørselen det neste århundret. Kort sagt, fosfat er kanskje ikke gullet Brandt forventet å finne på 600-tallet, men hvis Norge Minings spådommer slår til, kan Norge ha funnet sin egen gullmasse med denne enorme malmforekomsten.

Hva skal Norge gjøre med alt det fosforet? Vel, vi vet alle at vikingene elsket skatter, men denne gangen kunne de dele den med resten av verden. Tross alt kan fremtiden for ren energi avhenge av det.

You may also like