Home » Breiviks far: Jeg vil ikke ha ham ut av fengselet

Breiviks far: Jeg vil ikke ha ham ut av fengselet

by Edvard Munch
  • – Sønnen min drepte 77 uskyldige og forsvarsløse mennesker. Dette er selvfølgelig noe jeg tenker mye på, tilstår Breiviks far. Han fortsetter med å fortelle bladet: «Så jeg kan ikke si at jeg noen gang vil ha et normalt liv igjen,» legger han til.
  • Hva tror Jens Breivik at hans 42 år gamle sønn vil ut av fengselet? «Jeg synes det er absurd,» forklarer han. – Fordi Anders går ikke ut. Sannsynligvis ikke de neste 20 årene. Jeg vil ikke at han skal legge igjen kommentarer
  • Faren til angriperen legger også til at han ikke har hatt kontakt med sønnen på mange år, og sier at han «har lært alt om ham fra avisene».
  • Du finner flere slike historier på Onet-hjemmesiden

Avisen «Bild» besøkte faren til terroristen i Norge. «I en liten by, cirka 40 minutter med bil fra Oslo, er det snø. (…) Jens Breivik bor i et gult hus med gruset oppkjørsel. Ringeklokken har ikke navnet hans på,» melder avisen. .

Tynn gråhåret mann nekter å vise ansiktet sitt til kameraet. Det har vært for lenge. Mange år har gått siden en tidligere diplomat snakket om sønnen sin i internasjonale medier.

Jeg kan ikke glemme hva han gjorde, sier 86-åringen, som har vært i mange land som representant for regjeringen i Kongeriket Norge, til avisen. – Sønnen min drepte 77 uskyldige og forsvarsløse mennesker. Dette er selvfølgelig noe jeg tenker mye på, sier mannen. Han fortsetter med å fortelle avisen: «Så jeg kan ikke si at jeg noen gang vil ha et normalt liv igjen.» Jeg skulle ønske jeg hadde vært i regjeringsbygningen eller på Utoya da. At han skulle ta meg også, fortsetter han. Han «former fingrene til en pistol og retter dem mot tinningen», beskriver «Bild».

Hva mener Jens Breivik om hans 42 år gammel sønn vil ut av fengselet? «Jeg synes det er absurd,» forklarer han. – Fordi Anders går ikke ut. Sannsynligvis ikke de neste 20 årene. Jeg vil ikke at han skal gå, kommenterer han. Hun har ikke hatt kontakt med sønnen på mange år, hun sier at «alt hun vet om ham, har hun lært av avisene».

Anders Breivik, «nå kalt Fjotolf Hansen, har vært i Skiens maksimalsikkerhetsfløy siden dommen. Seriemorderen har ingen kontakt med andre fanger. Selv vaktene skiftes jevnlig fordi psykologer frykter fangen Breivik kan påvirke i dem hvis man har for nærme kontakt med dem. 42-åringen bor alene på tre celler: med TV, spillkonsoll, datamaskin (uten Internett) og treningsutstyr ved Universitetet i Oslo.»

Breivik hevder imidlertid at menneskerettighetene hans blir krenket. Allerede i 2012 fordømte han det i et brev, og i 2016 tok han til og med staten for retten. Han krevde blant annet internettilgang og kontakt med andre fanger. Kravet hans opptok domstolene i flere år. Men etter flere anker endret ingenting i fengselsforholdene hans. I 2018 ble også en sak for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen henlagt.

Aktor, kriminalomsorgen og en psykiater er imot drapsmannens prøveløslatelse.

Norske Anders Behring Breivik, som drepte 77 mennesker i terrorangrep i Norge i 2011, ble funnet tilregnelig og dømt til minst 21 års fengsel i 2012. Mannen fikk den høyeste straffen etter norsk lov.

Denne straffen kan forlenges så lenge Breivik anses som en trussel mot samfunnet. Ved en slik dom vil den innsatte blant annet bli gjenstand for flere rehabiliteringsprogrammer og terapier enn en ordinær fengselsstraff.

Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta vårt mest verdifulle innhold.

(MC)

You may also like

Leave a Comment