Home » Da Lafarge-fabrikken i Syria fungerte som spionbase for den anti-islamske staten-koalisjonen

Da Lafarge-fabrikken i Syria fungerte som spionbase for den anti-islamske staten-koalisjonen

by Russell Crowe

Ahmad Jaloudi er en soldat, en mann med disiplin og orden. Kort, muskuløs, tettsittende. Ordrer, han er vant til å motta, gi og utføre dem uten å nøle. Du vet også hvordan du viser initiativ, når situasjonen krever det. Men å måtte redegjøre for handlingene hans og gi forklaringer før en dommer er forbi ham.

Ahmad Jaloudi, 54 år gammel, er en pensjonert oberst i det jordanske luftforsvaret. Han tjenestegjorde også for landets etterretningstjenester, han deltok i FNs fredsbevarende oppdrag i Sudan, spesielt Somalia. Fremfor alt jobbet han fra 2013 til 2019 for det franske sementselskapet Lafarge. Spesielt fungerte han som «risikoansvarlig» ved Jalabiya-anlegget i det nordøstlige Syria, som fortsatte å operere til kl. september 2014, til tross for den pågående borgerkrigen i det landet.

Og dette er hva en anklage for «finansiering av terrorisme» og «medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten» er verdt i dag for denne jordaneren sammen med seks ledere av gruppen. Etter en første høring for etterforskningsdommeren, i september 2021, ventes han til Paris, i sentrum av forbrytelser mot menneskeheten, for en ny stevning 28. mars.

Til nå har det franske sementselskapet vært tiltalt for å være mistenkt for å ha finansiert jihadistgrupper, inkludert organisasjonen Den islamske staten (IS), for å opprettholde sin aktivitet i Syria for enhver pris. Eksklusiv beretning av Ahmad Jaloudi, bekreftet av elementer som Verden hadde tilgang, indikerer at andre aktører har utnyttet Lafarges tilstedeværelse og vedlikehold i Syria: vestlige etterretningstjenester, med utgangspunkt i franskmennene.

Veirett og redninger

Som avslørt av en etterforskning Verden i juni 2016, bekrefter informasjonen publisert av den syriske opposisjonen daglig Zaman al-Wasldet franske firmaet betalte veirett, løsepenger og kjøpte varer skattet av forskjellige syriske væpnede opprørsgrupper, inkludert IS.

Les også: Artikkelen er reservert for våre abonnenter Syria: Lafarges urolige ordninger med den islamske staten

Konklusjonene fra tilsynet utført i 2017 av Baker McKenzie-firmaet, etter anmodning fra de nye direktørene i sementselskapet, førte til konklusjonen at Lafarge Cement betalte et totalt beløp på 15,34 millioner dollar (14,3 millioner euro). Siria (LCS), et syrisk datterselskap av Lafarge, i perioden 2011 til 2015, både for irregulære kjøp av råvarer og for godtgjørelse til de forskjellige væpnede gruppene, inkludert terrororganisasjoner. IS ville gjennom sine mellommenn ha fått tilbake mellom 4,8 millioner og 10 millioner dollar, ifølge anslag fra franske domstoler.

Du har 86,75 % av denne artikkelen igjen å lese. Følgende er kun for abonnenter.

You may also like