Home » Den eldste runesteinen i verden oppdaget i Norge

Den eldste runesteinen i verden oppdaget i Norge

by Roald Amundsen
runestein
—David Persson/Shutterstock.com

Norske arkeologer har annonsert funnet av den eldste kjente runesteinen, hvis inskripsjoner kan kaste lys over den gåtefulle opprinnelsen til denne eldgamle skriveformen.


svingerud-steinen

Den brunlige sandsteinsblokken, som måler 31 centimeter ganger 32 centimeter, ble avdekket i 2021, under utgraving av en eldgammel kremasjonsgrop nær Tyrifjord, vest for Oslo. Dateringen av det brente beinet og trekullfragmentene som ble funnet inni, antyder at runeinnskriftene på det ble skåret ut mellom 1 og 250 e.Kr. C., sannsynligvis med spissen av en kniv eller en nål.


Svingerudsteinen, oppkalt etter stedet der den ble funnet, har flere typer inskripsjoner. Åtte runer på forsiden av steinen sier » idibrug som kan være navnet på en kvinne, en mann eller en familie.


Inntil oppdateringen, den eldste runestein aldri datert var den av Kylver, oppdaget på den svenske øya Gotland. Denne artefakten dateres til slutten av 4. eller tidlig 5. århundre e.Kr., og antas å være den eldste gjenstanden med hele det gamle runealfabetet.


Nytt lys på runeskriftens eldgamle historie

Selv om runeskriften ble brukt i hele den germanske verden fra det 3. århundre e.Kr. C. frem til middelalderen, dens opprinnelse forblir uklar. Ifølge arkeologer kan funnet av Svingerud-steinen bidra til å kaste lys over dem.


» Denne oppdagelsen vil gi oss mye kunnskap om runer i tidlig romersk jernalder. «, anslår Kristel Zilmer, professor ved Universitetet i Oslo. » Dette er et av de første forsøkene på bruk i Norge og Skandinavia og den eldste runesteinen som noen gang er datert.. »


Gjenstanden vil snart bli utstilt på Oslos kulturhistoriske museum, som rommer Norges største samling av historiske gjenstander.

You may also like