Home » Den europeiske union forhandler en takpris med Norge

Den europeiske union forhandler en takpris med Norge

by Liv Ullmann

Norsk gass skal erstatte russisk gass i Europa. Men til hvilken pris? Dette er spørsmålet Pascal Canfins MEP stiller, ettersom skyhøye priser fyller kassen til Norge, som med krigen i Ukraina har blitt Europas hovedleverandør av flytende naturgass (LNG) fremfor Russland. Et sted hun utnytter. I august hadde det skandinaviske landet et rekordstort handelsoverskudd, som nærmet seg 20 milliarder euro.

Gass: hoppet i leveranser til Europa fyller kassen til Norge

» Vi deler nesten alt med Norge, verdier, demokrati, motstand mot Putin… bortsett fra gassinntekter ”, hevdet MEP Pascal Canfin denne søndagen i Frankrike Inter. For det koster oss rundt 100.000 millioner euro å kjøpe gass i Norge, og de lykkes. Derfor er det helt legitimt å avtale en makspris. »

For den utvalgte, Vi europeere blir alltid bedt om å vise solidaritet… Ok, men har vi rett til å kreve fra tid til annen at våre partnere viser solidaritet med oss? I dette tilfellet er det et historisk øyeblikk: Vi trenger at Norge, hovedgassleverandøren, og Europa, hovedkunden, viser solidaritet. Så det er en forhandling på gang, jeg vet ikke om det vil fungere, målet er å ha en makspris. «. Oslo, gjennom stemmen til sin statsminister, sa» skeptisk til denne toppprisen.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa nylig: skeptisk med hensyn til et tak på gassprisen. » Vi går til diskusjonene med et åpent sinn, men vi er skeptiske til en makspris på gass. (…) En makspris vil ikke endre det grunnleggende problemet, nemlig at det er svært lite gass i Europa.»

For Oslo risikerer et mulig tak på prisen på importert gass å lede leveranser av flytende naturgass (LNG), som er lett transporterbar og hvis leverandører kan bli fristet til å se andre steder bort fra Europa. Norske myndigheter vurderer også at det er opp til oljekonsernene og deres kunder i Europa å forhandle vilkårene for sine kontrakter selv og favorisere langsiktige kontrakter, til faste priser og dermed mer synlighet, enn spotkontrakter. ), hvis priser varierer.

» Det er ikke den norske regjeringen som selger gassen. Dette er selskapene. Og i prinsippet er det heller ikke europeiske myndigheter som kjøper gassen. sa statsminister Jonas Gahr Støre, og unnlot å nevne at den norske stat eide 67 % av Equinor, landets viktigste gassleverandør.

Har også en diskusjon med Algerie

For Pascal Canfin, visegeneralsekretær for det franske renessansens presidentparti, «Neste land er Algerie, som vi nå er en stor gasskunde av. Det blir vanskeligere, men jeg tror denne diskusjonen må finne sted. Og så USA, det samme «.

Polen peker finger en indirekte ødeleggelse av krigen startet av Putin »

Uten å vente på et mulig pristak, har Polen kunngjort signering av en langsiktig avtale mellom Equinor og det polske gassselskapet PGNiG om levering av norsk gass til Polen gjennom en rørledning som skal innvies. det » vil resultere i en viktig styrking av energisikkerheten i landet vårt «, kommenterte daglig leder for PGNiG, Iwona Waksmundzka-Olejniczak, sitert i en felles pressemelding. Polens statsminister Mateusz Morawiecki besøkte Oslo i mars for å utvikle energisamarbeidet mellom de to landene. To måneder senere oppfordret regjeringssjefen nordmenn til å «dele disse eksepsjonelle fordelene», og bemerket » en indirekte ødeleggelse av krigen startet av Putin «.

Tyskland henvender seg til De forente arabiske emirater

Tyskland er svært avhengig av russisk gass og diversifiserer sine forsyninger. Etter allerede å ha signert forsyningsavtaler med Qatar, ble en avtale signert med Abu Dhabi denne søndagen under et besøk av Tysklands kansler Olaf Scholz i Gulfen.

Avtalen legger opp til eksport av en sending flytende naturgass (LNG) til Tyskland i slutten av 2022, deretter levering av ytterligere kvanta i 2023. Wam-byrået rapporterer også om en direkte levering oppnådd i september og en leveringsavtale t.o.m. 250 000 tonn diesel per måned innen 2023.

Den tyske lederen sier at han er fast bestemt på å aldri være avhengig av en enkelt energileverandør igjen: Med investeringene vi gjør i Tyskland, som gradvis vil materialisere seg i løpet av det neste året, vil vi effektivt ha en gassimportinfrastruktur som vil gjøre at vi ikke lenger er direkte avhengige av en bestemt leverandør i den andre enden av rørledningen. Vi må også sørge for at produksjonen av flytende gass i verden er tilstrekkelig avansert til at sterk etterspørsel kan dekkes uten å ty til produksjonskapasiteten i Russland som har vært brukt til nå. «.

også dømt viktig » signering av en kontrakt på 1,5 milliarder dollar mellom Qatar og TotalEnergies for utbygging av verdens største naturgassfelt.