Home » Den nye norske leverandøren Maud måtte repareres i to uker under jomfruturen

Den nye norske leverandøren Maud måtte repareres i to uker under jomfruturen

by Russell Crowe

Det norske forsyningsskipet KNM Maud la i ettermiddag seil fra den engelske havnen i Portsmouth etter å ha ligget til kai i to uker på grunn av tekniske problemer. Denne gangen handlet det om feil i Integrated Platform Management System (IPMS). Skipet har vært et anliggende for Sjøforsvaret siden det ble tatt i bruk i 2019. Det nye skipet ble til og med forbudt å seile på den tiden.


KNM Maud. (Foto: Sjøforsvaret)

Etter en vanskelig start for skipet innen Sjøforsvaret, hadde KNM Maud nylig endelig startet sin første kongereise. Det var det eneste forsyningsskipet som var en del av NATOs SNMG1-tropp. Resten av skvadronen besto av Zr.Ms.-fregattene. Van Amstel, SPS Almirante Juan de Borbn (Spania), BNS Leopold I (Belgia), HMCS Fredericton (Canada) og NRP Corte Real (Portugal). Troppen (uten Van Amstel) gikk inn i Portsmouth 22. oktober, men dro uten Maud.

Problemene med IPMS hadde ødelagt arbeidet til det gryende norske skipet. IPMS er programvaren som gjør det mulig å betjene skipets tekniske systemer. Den sikrer at elektriske anlegg som diesel, varme, klimaanlegg, pumper og ventiler kan fjernstyres fra teknisk senter. Systemet ble levert av det britiske ServoWatch Systems. Selskapet sendte teknikere for å løse problemene sammen med personalet.

Sjøforsvaret snakker selv om innledende problemer og er optimistiske til at problemene vil løse seg snart. Det er imidlertid ikke første gang det går galt på KNM Maud og det vil bekymre nordmenn. I 2019 ble til og med det nyleverte skipet forbudt å seile.

Maud
NRP Corte Real, Zr.Ms. Van Amstel og KNM Maud. (Foto: NATO)

Problemene startet under byggingen.
Årsaken til dette seilingsforbudet var observasjonen av at mye var galt allerede da skipet ble levert. KNM Maud ble bygget av det sørkoreanske verftet Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering. Dette ble valgt i 2013 fordi dette verftet var «det mest effektive». Den gangen var også nederlandske Damen med på å bygge erstatteren for KNM Valkyrien.

På grunn av store forsinkelser ble skipet ferdigstilt år senere enn planlagt. Daewoo Shipbuilding fikk økonomiske vanskeligheter og det var forsinkelser etter forsinkelser. Til slutt ble skipet levert til Norge to år for sent. Nordmennene skjønte imidlertid fort at de mange forsinkelsene hadde satt sine spor.

Usikre situasjoner ble raskt identifisert. Ikke alle delene ble levert. Det var problemer med skilt for å indikere rømningsveier og medisinsk utstyr var utdatert. Alt dette førte til at skipet ikke kunne seile ved utgangen av 2019. Det er en sjeldenhet at et skip som har vært levert i bare noen få måneder har forbud mot å seile.

I september 2020 la KNM Maud til sjøs igjen og bandt den opp ved Den Helder for vedlikehold. Skipets to master ble levert av den nederlandske avdelingen til Bosch Rexroth, men var ennå ikke helt ferdige i Sør-Korea. Dette måtte gjøres i Nederland, noe som gjorde Den Helder til den første utenlandske havnen besøkt av KNM Maud.

Hav
Heller i dag var det ikke klart hva dagens planlegging av KNM Maud er. Situasjonen skulle vurderes sist fredag, men en offisiell avgjørelse er foreløpig ikke formidlet til omverdenen. I ettermiddag viste det seg imidlertid at skipet skulle forlate Portsmouth havn. Det er gode nyheter for SNMG1, som igjen vil ha et forsyningsskip til disposisjon. Det er håp for SNMG1 og spesielt for Sjøforsvaret at Mauds problemer ligger bak oss.

SNMG1
Troppen er for tiden aktiv i Østersjøen. Mr. Mrs. Van Amstel var et stykke unna: Den nederlandske M-fregatten var i Reykjavik, Island, forrige helg. I slutten av november skal troppen delta på Flotex Silver ’21 utenfor kysten av Norge.


kommentarer drevet av

You may also like