Home » Oppdag de vakreste norske fjordene

Oppdag de vakreste norske fjordene

by Russell Crowe

Hva er en fjord?

I Norge betegner dette ordet svært dype og ofte trange U-formede bredaler som synker innover landet. Disse naturformasjonene, svært tilstede i den kollektive fantasien når man tenker på Norge, ble til etter isbreenes tilbaketrekning, da sjøvannet kom inn i dalene. Det er derfor, til tross for deres innsjølignende utseende, fjorder faktisk består av saltvann!

Halvveis rundt om i verden er fjordene viktige steder å besøke under et opphold i Norge, det samme er byene rundt.

>>> Oppdag vår Norges fjorders reiseguide i vår dedikerte artikkel!

Le Geirangerfjord

Det er på vestkysten av Norge at Geirangerfjorden strekker seg, og blander naturperler som fossefall, spesielt «De syv Søstrene», «Friaren» eller til og med «Brudesløret». («Brudens slør»).

Geirangerfjorden, som strekker seg over 100 kilometer fra Ålesund til Geiranger, huser små bygder, hvorav noen tidligere har spesialisert seg på selfangst. Fjorden domineres av fjellkjeder og kan beundres fra praktfulle utsiktspunkter, spesielt fra «ørnens rute».

>> Opprett din skreddersydde reise til Norge med vår partner

Le Nærøyfjord

Når du ankommer Nærøyfjord, har du inntrykk av at du har kommet inn i snødronningens rike? Ingenting kan være mer normalt, ettersom kongeriket Arendelle trekker tungt fra denne fjorden som er klassifisert som UNESCOs verdensarvliste. Med sitt smaragdgrønne vann og svimlende vegger er Nærøyfjorden egentlig en gren av Sognefjorden, men den er verdt et besøk på egenhånd. For å finne ut kan du gå på fotturer, et cruise eller mer uvanlig – en kajakktur!

Le Lysefjord

Hvis du lurte på hvor den lengste tretrappen i verden er, så er svaret her: I Lysefjord er det ikke mindre enn 4444 trinn (som ikke kan oppfinnes) som du må opp for å komme opp i 740 meters høyde, og dette på omtrent to timer.

Lysefjorden er også hjemsted for et av de mest kjente utsiktspunktene i verden, «Preikestolen», eller «prestestolen»: Når du er på den steinete plattformen, er panoramaet over fjorden virkelig imponerende.

Le Nordfjord

For å bestige den største isbreen på det kontinentale Europa, ta turen til Jostedalsbreen, i den ene enden av Nordfjorden, som strekker seg 106 kilometer, noe som gjør den til den sjette lengste fjorden i Norge. Nordfjorden er også hjemsted for Vestkapp, det vestligste utsiktspunktet på fastlands-Norge, som rager 486 meter over havet. Herfra kan du se severdigheter som Stad Sea Tunnel, «Stadhavet» eller Sunnmørsalpene.

Sognefjorden

Fra munningen nord for Bergen stuper Sognefjorden innover i mer enn 200 kilometer, 204 for å være presis, noe som gjør den til den lengste fjorden i Norge … og til og med Europa! Det er også den dypeste fjorden i landet, med en dybde på over 1300 meter.

Besøket til denne fjorden er spesielt sublimt under snøsmelting, i fjellene som når 1700 meters høyde. Dette etterfølges av en slående kontrast til det smaragdgrønne vannet i Sognefjorden.

Le Hardangerfjord

Den nest lengste fjorden i Norge (bak Sognefjorden), Hardangerfjorden er den fjerde lengste fjorden i verden. Mellom Folgefonnabreen (gjenkjennelig på blåfargen) og Trolltunga, som ligger 700 meter over Ringedalsvatnet, sørg for å drikke (med måte) et glass lokal cider.

Tro det eller ei, det er i dette tilsynelatende polare miljøet at mer enn 40 % av den nasjonale epleproduksjonen produseres. «Skål!» (Helse !)

Trollfjord

Ytterst nord i landet er Trollfjorden en liten og smal havarm som stiger opp fra «Raftsundet», sundet som skiller øyene Lofoten og Vesterålen. Når du krysser Trollfjorden, vil du være så nær foten av fjellene, som overstiger tusen meter, at du vil føle at du kan ta på dem!

Oppdag de skreddersydde turene til vår partner:

Les også:

⋙ Reis til Grønland: ti trinn for å oppdage Nuuk og fjorden

⋙ Ville Island: oppdage de vestlige fjordene

⋙ Norge, denne grønne nasjonen som ble bygget på olje

You may also like