Home » Denne russiske gassen eksporteres takket være Frankrike

Denne russiske gassen eksporteres takket være Frankrike

by Siv Jensen

En protestbevegelse dukker opp av ukrainske og europeiske frivillige organisasjoner, samt ulike regjeringer, og til og med Europaparlamentet, stoppe virksomheten til russisk gasseksport, tilrettelagt spesielt av Frankrike og Belgia.

La oss huske at med tanke på at EU ikke kan klare seg helt uten russisk gass eller dets anrikede uran, Disse er ennå ikke under sanksjon. I motsetning til råolje (fra 5. desember 2022) og drivstoff (fra 5. februar 2023).

Vi kan fortsatt se dette i utkastet til den tolvte «pakken» med sanksjoner mot Russland som EU-kommisjonen presenterte for medlemslandene 15. november: verken gass eller uran forekommer der.

Visst har russisk gass som kommer i gassform via rørledninger til Europa redusert dramatisk. Faktisk gikk den fra 140 bcm (milliarder kubikkmeter) i 2021 til 60 bcm i 2022. Og den kan falle ytterligere til 21 bcm i 2023. Dette på grunn av sabotasjen av NordStream 1 og 2, og fordi Vladimir Putin stengte gassrørledning. som forbinder Yamal med Polen og reduserte strømmen av de som passerte gjennom Ukraina, som gjengjeldelse for europeiske sanksjoner.

Men samtidig har vi siden starten av krigen i Ukraina sett en boom i europeisk import av russisk gass i form av flytende naturgass (LNG). Denne naturgassen avkjøles til -163° og bringes til flytende form for å ta mindre plass. LNG sirkulerer ikke gjennom gassrørledninger, men om bord på spesialiserte fartøyer, kalt LNG-bærere fordi hovedmolekylet i naturgass er metan.

Aldri så mye russisk LNG

Europa bringer LNG fra hele verden, og starter med USA. Men Russland har blitt den andre leverandøren, foran Qatar.

Europeisk import av russisk LNG økte dermed fra 15 bcm i 2021 til 21 bcm i 2022. Vi er langt unna volumene som ble importert i gassform gjennom gassrørledninger, men uansett: Siden krigens utbrudd i Ukraina har de vokst med 30 %.

Og det fortsetter: I første halvdel av 2023 var europeisk import av russisk LNG den sterkeste som noen gang er registrert.

I løpet av de tolv månedene etter lanseringen av invasjonsforsøket i februar 2022, nådde den totale verdien av gassimporten (gassformig og flytende) betalt av Europa til Russland 53 milliarder euro, 10 milliarder mer enn det franske forsvarsbudsjettet.

Frankrikes store rolle

Frankrike, godt utstyrt med fire havneterminaler i Dunkerque, Montoir og Fos-sur-Mer (pluss den nye TotalEnergies mobilterminal i Le Havre), doblet LNG-importen i 2022. Vi vet at dette tillot landet å videresende den med gassrørledning til Tyskland .

Frankrike var dermed den største europeiske importøren av russisk gass i 2022, med 4,5 bcm, mot 3,1 for Spania og 2,8 for Belgia.

Hvis denne russiske gassen fortsetter å strømme til Europa, hvor den fortsatt utgjør 15 % av forsyningen, er det fordi sistnevnte mente – i hvert fall frem til 16. november – at den ikke kunne klare seg uten den.

Dette er begrunnelsen for at han ikke er sanksjonert. Men det er et problem:…

You may also like