Home » elbilen utnytter krisen og vinner terreng

elbilen utnytter krisen og vinner terreng

by Roald Amundsen

Andelen elbiler i nyregistreringer nærmer seg 90 % i Norge og har nådd ny rekord i Storbritannia. Vil dette allerede være begynnelsen på slutten for termiske og hybridmodeller?

Vil elbilen i 2022 erstatte bensin, diesel og til og med hybrider i Europa? Det er for tidlig å si, men det er allerede tegn på at adopsjon ser ut til å skje til tross for et nettverk av ladestasjoner som er ganske utilstrekkelig for mange bilister. I noen markeder drar imidlertid den elektriske fordel av krisen: produsenter, som mangler halvledere og andre viktige elementer, favoriserer salg av dyrere og… elektriske modeller, selvfølgelig. Uten å tvinge hånden til kundene heller, veileder de dem også tydelig ved på den ene siden å redusere mulighetene for tradisjonelle kjøretøy, samtidig som de forlenger leveringstiden. Konsekvens: elbilen når rekordmarkedsandeler enkelte steder. Selv om det må sies at denne trenden kan roe seg ned med den generelle prisøkningen som nylig er observert blant elbiler.

I Norge dominerer allerede elbilen

Økningen i salget av elbiler i Norge er blendende: markedsandelen har gått fra 52,8 % (første kvartal 2021) til… 82,9 % (første kvartal 2022)! Dette ble gjort spesielt på bekostning av plug-in hybrider, hvis salg stupte, kanskje et tegn på at denne såkalte «transition»-teknologien allerede er i ferd med å gå tom.

Over kanalen, samme observasjon. De siste tallene for bilmarkedet er alarmerende med et nytt fall på 14,3 % i mars. Den nådde dermed sitt laveste nivå siden 1998, og dette kommer elektriske kjøretøy til gode, hvis andel nå svinger mellom 15 og 20 %! Nok en gang gjøres dette både på bekostning av de termiske, så vel som og fremfor alt for de ladbare hybridene som får et sterkt knekk. I tillegg gjør fremveksten av elektriske kjøretøyer det mulig for Kia å gå fra å være lederen av det engelske markedet foran Ford: sammen med Toyota er koreaneren et av få merker som har gjort fremgang. Og det er ikke en overraskelse, siden den asiatiske gruppen nå tilbyr en ganske interessant katalog over elektriske kjøretøy, mens Ford bare har Mustang Mach-E.

Sammenlign den virkelige autonomien til de beste elbilene i henhold til vår standardiserte målesyklus. Batterikapasitet, forbruk, autonomi, vi forteller deg alt!

Publisert i 04.07.2022 Oppdatert 04.07.2022

You may also like

Leave a Comment