Home » Japan protesterer mot kinesiske boringer i Øst-Kinahavet

Japan protesterer mot kinesiske boringer i Øst-Kinahavet

by Siv Jensen

MOSKVA: Russland sluttet lørdag å levere naturgass til nabolandet Finland, som nektet å betale leverandøren Gazprom i rubler og vekket sin harme ved å be om å bli med i NATO.

Da Gazprom ikke mottok betaling i rubler fra det finske statseide energiselskapet Gasum innen fristen 20. mai, «stoppet Gazprom sine gassleveranser fullstendig,» sa den russiske energigiganten i en uttalelse.

Etter starten av den russiske militæroperasjonen i Ukraina 24. februar og innføringen av vestlige sanksjoner, krevde Russlands president Vladimir Putin 31. mars at kjøpere av russisk gass fra «fiendtlige» land skulle betale i rubler fra kontoer i Russland, så straffen for å bli fratatt av forsyninger

Listen over «fiendtlige land», publisert i begynnelsen av mars, inkluderer USA, medlemmer av EU, Storbritannia, Canada, Japan, Sveits, Taiwan, Sør-Korea, Norge, etc. og Australia.

EU-statene er hovedforbrukerne av russisk gass.

«Fra 1. april må gassbetalinger gjøres i rubler ved å bruke nye bankdetaljer, som partnerne ble informert om i rett tid,» sa Gazprom.

I slutten av april hadde den russiske giganten allerede suspendert sine gassforsendelser til Bulgaria og Polen, og forklarte at disse to EU-landene ikke hadde foretatt noen betalinger i rubler. Den europeiske union hadde beskrevet dette tiltaket som «utpressing».

«Uten å kutte»

Gazprom sier de leverte 1,49 milliarder kubikkmeter naturgass til Finland i 2021, eller to tredjedeler av det nordiske landets forbruk.

Naturgass utgjør imidlertid bare 8 % av energien som forbrukes i Finland.

Det finske selskapet Gasum forklarte at det ville fylle gapet fra andre kilder gjennom gassrørledningen Balticconnector, som forbinder Finland med Estland.

«Det er svært uheldig at den kontraktsfestede leveransen av naturgass har blitt suspendert. Vi har imidlertid vært nøye med å forberede oss på denne situasjonen,» sa Gasums administrerende direktør Mika Wiljanen i en uttalelse som ble sluppet sent på fredag, hvor han kunngjorde flyttingen.

«Det blir ingen kutt i gassdistribusjonsnettverket,» forsikret han.

Gasum, som avviser kravet om betaling i rubler, kunngjorde tirsdag at han søkte juridisk voldgift.

Gazprom Export sa at de var klare til å forsvare sine interesser i retten med alle «tilgjengelige midler».

På spørsmål fra pressen fredag, mente talsmannen for det russiske presidentskapet, Dmitrij Peskov, «åpenbart at ingen kommer til å gi bort noe gratis».

Finland har allerede avduket sine planer om å klare seg uten russisk gass neste vinter, spesielt ved å kunngjøre den tiårige leieavtalen, sammen med nabolandet Estland, av en flytende forgassingsterminal for flytende naturgass (LNG).

«Stor tabbe»

I forrige uke hadde Russland allerede stanset strømleveranser til Finland etter at energiselskapet RAO Nordic krevde restanse fra Helsingfors.

På spørsmål fra AFP hadde operatøren av det finske elektrisitetsnettet Fingrid forsikret at de kunne klare seg uten russisk elektrisitet, som utgjør rundt 10 % av elektrisiteten som forbrukes i landet.

Finland, som deler rundt 1300 km grenser med Russland, og nabolandet Sverige sendte onsdag inn en søknad om å bli med i NATO, til tross for at de to landene i flere tiår, spesielt under den kalde krigen, hadde muligheten til å ikke samordne seg.

Dette tilbakeslaget er et resultat av den russiske offensiven i Ukraina, hvor Moskva ble oppfattet som en trussel.

Russland sa at de startet sitt angrep på Ukraina både for å forhindre et påstått folkemord på russisktalende befolkninger der og for NATOs utvidelse, som Moskva ser på som en eksistensiell trussel.

Russlands viseutenriksminister Sergei Ryabkov sa at de svenske og finske budene var «en alvorlig feil» hvis «konsekvenser vil få vidtrekkende konsekvenser».

Som svar har Moskva allerede kunngjort at de vil opprette tolv nye militærbaser vest i landet.

You may also like

Leave a Comment