Home » En autonom elektrisk fraktebåt setter seil

En autonom elektrisk fraktebåt setter seil

by Russell Crowe

Yara Birkeland skal frakte helt autonome nullutslippscontainere langs norskekysten senere i år.

Autonome elbiler har eksistert en stund, men det er endelig shippingbransjens tur. Hvis alt går etter planen Yara birkeland – under bygging siden 2017 og nå fullført – på sin første tur, mellom Herøya og Brevik. Turen vil bli tett overvåket av tre kontrollsentraler på kysten.

Les også:

Innstillingene dine for informasjonskapsler tillater ikke visning av dette innholdet. Følgende informasjonskapsler er påkrevd: Markedsføring. Endre innstillingene dine for å se dette innholdet.

Hydroelektrisk kraft

Fraktskipet kan frakte 103 containere og nå en hastighet på 13 knop (omtrent 24 kilometer i timen; de største konvensjonelle containerskipene når 50). Motoren fungerer med et 7 MWh batteri, en kapasitet 1000 ganger høyere enn en elbil. Batteriet lades under navigering med vannkraft.

Vanligvis slipper et containerskip ut nitrogenoksid og karbondioksid; sjøtransport har en innsats på rundt 2,5 prosent i globale klimagassutslipp. Men Yara Birkeland er helt utslippsfri takket være sin elektriske motor.

Utfordringer

Ifølge den norske produsenten Yara International mangelen på mannskap gjør også turene svært lønnsomme. Kun arbeidskraft er nødvendig for å laste og losse containerne. Men dette jobbes det også med; Autonome kraner og transportbiler ankommer.

Det er imidlertid fortsatt mange utfordringer for alle hav som skal navigeres av autonome elektriske båter, sier transportteknologen. Rudy negenborn (TU Delft). Til CNN sier at autonome skip ennå ikke har «lært» å kommunisere for å unngå kollisjoner. I tillegg må selvdiagnosesystemer installeres for å feilsøke om bord.

Til slutt gjenstår det å se om autonome skip også kan reise internasjonalt; Ansvarslover for ulykker kan være forskjellige i hvert land.

Kilde: CNN, Yara International

Bilde: Yara International ASA

You may also like