Home » et stort norsk fond ekskluderer Alstom og Altice

et stort norsk fond ekskluderer Alstom og Altice

by Russell Crowe

Norges største pensjonsfond har trukket seg ut av Frankrikes Altice Europe og Alstom, samt 14 andre grupper, inkludert giganten Motorola, for sitt engasjement i israelske bosetninger på Vestbredden, meldte det mandag.

«Motorola og andre selskaper risikerer å være medskyldige i brudd på folkeretten i det okkuperte Palestina”, fremhevet i en pressemelding fra KLP, et fond som forvalter rundt 95 milliarder dollar i aktiva (omtrent 80 milliarder euro). Denne frakoblingen følger etter publiseringen av FN i februar 2020 av en liste over 112 selskaper som opererer i israelske bosetninger, ansett som ulovlig i henhold til internasjonal lov.

Israel fordømte publiseringen av denne listen «skammeligI følge den hebraiske staten inkluderte det gigantene Airbnb, Expedia, Motorola og TripAdvisor. «Å trekke seg fra Motorola Solutions var en veldig enkel avgjørelse gitt dens rolle i politiets kontroll av de okkuperte områdene.«KLP argumenterte og anklaget den amerikanske gruppen for å ha levert videoovervåking og kommandoprogramvare for å kontrollere grensene til de palestinske områdene.

SE OGSÅ – Vestbredden: Palestinske demonstranter krever fjerning av utposten Eviatar

Virkninger på andre grupper

KLP har også trukket seg fra telekommunikasjonskonsern som tilbyr sine tjenester på Vestbredden, og foretar bosettinger.»attraktive boligområder«Dette dreier seg om den fransk-israelske milliardæren Altice Europe, Patrick Drahi, Bezeq, Cellcom Israel og Partner Communications. Fem banker som har lagt til rette for eller finansiert bygging av boliger og infrastruktur i de okkuperte områdene, samt ingeniørgrupper og konstruksjon, inkludert de franske multinasjonale Alstom.

Totalt utgjør det norske fondets salg 32 millioner dollar. I slutten av juni hadde KLP allerede kunngjort sin tilbaketrekning fra den indiske havne- og logistikkgruppen Adani Ports på grunn av forbindelsene til den burmesiske militærjuntaen. Hans eldre bror, Norges suverene formuesfond, som utnytter offentlige oljeinntekter til å finansiere fremtidige velferdsstatsutgifter, har også ekskludert flere selskaper tidligere på grunn av deres rolle i israelske bosetninger.

Okkupasjonen av de palestinske områdene anses som ulovlig av FN. Men mer enn 600 000 israelske bosettere bor på Vestbredden og Øst-Jerusalem, hvor spenningen ofte er høy med den palestinske befolkningen.

You may also like