Home » EU og Storbritannia oppfordrer Taliban til å oppheve restriksjonene for kvinner – EURACTIV.com

EU og Storbritannia oppfordrer Taliban til å oppheve restriksjonene for kvinner – EURACTIV.com

by Siv Jensen

Taliban bør oppheve restriksjoner på kvinners rettigheter og friheter, ifølge en felles uttalelse fra utenriksministrene fra 23 land og EUs utenriksminister, Josep Borrell.

Utenriksministre fra Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Nederland, New Zealand, Norge, Saudi-Arabia, Sør-Korea, Qatar, Spania, De forente arabiske emirater, USA, Storbritannia, Sverige, Sveits og Tyrkia, samt Den europeiske unions høye representant for utenrikssaker, publiserte en felles erklæring.

De oppfordrer Taliban til å reversere beslutninger og praksis som begrenser utøvelsen av menneskerettigheter og grunnleggende friheter for kvinner og jenter i Afghanistan, ifølge uttalelsen.

«Vi frykter at Taliban vil implementere nye tiltak som begrenser kvinners og jenters utøvelse av deres sivile, politiske, økonomiske, kulturelle og sosiale rettigheter, noe som vil få katastrofale konsekvenser for fremtiden til Afghanistan og dets folk.»legg til uttalelsen.

Til tross for at de lovet å myke opp deres styre da de tok makten i fjor, radikale islamister restriktive tiltak har mangedoblet seg på alle aspekter av kvinners liv, uavhengig av det internasjonale samfunnets harme. I desember utestengt Taliban jenter fra høyere utdanning, noe som igjen krenket menneskerettighetene.

«Hvis det ikke blir reversert, vil de negative konsekvensene av disse forkastelige handlingene være ødeleggende og uopprettelige for den afghanske økonomien og samfunnet, konsekvenser som vil merkes av alle afghanere.»sier uttalelsen.

You may also like