Home » EUs konsulat i USA retter seg mot storteknologi og geopolitikk

EUs konsulat i USA retter seg mot storteknologi og geopolitikk

by Russell Crowe

Den europeiske union ønsker å være nærmere Big Tech og geopolitikk og åpner et «teknologikonsulat» i San Francisco for dette formålet. Dette fremgår av interne dokumenter som den tyske forretningsavisen Handelsblatt har. EUs høye representant for utenrikspolitikk, Josep Borrell, presenterte planen for 27 utenriksministre i forrige uke.

«Aldri før har globale teknologiselskaper vært så mektige og har en så dyp innvirkning på samfunnet,» skriver Borrell og hans tjenestemenn. ifølge avisen. «Å føre en informert dialog med næringslivet om deres rolle og ansvar er en viktig del av digital utenrikspolitikk».

For å lette dialogen med store amerikanske teknologiselskaper ønsker EU å åpne en representasjon i San Francisco. Det er allerede konsulater fra mange europeiske land i den californiske byen nær Silicon Valley, men den vil også ha sin egen representasjon i EU.

Geopolitikk

«Autoritære systemer bruker teknologi for å overvåke og undertrykke mennesker»

Fra det nye stedet håper EU også å få mer innflytelse på de geopolitiske aspektene ved den nye digitale teknologien. De digitale aktivitetene til regjeringer i land som Kina, Iran og Russland er spesielt en torn i øyet på unionen. «Autoritære systemer bruker digital teknologi for å overvåke og undertrykke mennesker,» heter det i de interne dokumentene. I den er Kina nevnt ved navn.

EU søker samarbeid med likesinnede land for å danne en blokk mot slik misbruk av teknologi fra regjeringer.

Kompetanse

Først de siste årene har digital geopolitikk vært på EUs agenda. Teknologi former i økende grad geopolitikk og spiller en sentral rolle i konkurransen mellom ulike styringsmodeller, skriver EU-diplomater nå. «Utenlandske aktører bruker teknologiske fremskritt for å manipulere og forstyrre.» Ifølge diplomater undergraver dette demokratiets funksjon.

You may also like