Home » FIFA verdensmesterskap i Qatar: er filming forbudt?

FIFA verdensmesterskap i Qatar: er filming forbudt?

by Russell Crowe

De ble løslatt uten siktelse, etter mer enn 30 timer i varetekt. Bildene deres, intervjuene de har gjennomført har blitt gransket av politiet. Slipp løs og returnerte umiddelbart til Oslo med lettere bagasje: de ble fratatt utstyret. Disse to journalistene, Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani, jobber for NRK. De undersøkte de kontroversielle forberedelsene til verdensmesterskapet i fotball. De ble arrestert 21. november i Doha, et år før verdenscupstart.

Qatarske myndigheter anklager de to journalistene for å ha overtrådt privat eiendom. Interesserte svarte at fullmakt ble gitt muntlig. Myndighetene spesifiserer også at «Alle filmtillatelser hadde blitt gitt dem før de kom.«, en måte å legge til side mistankene om et angrep på pressefriheten.

En ting er sikkert, det er alltid sensitive saker, spesielt knyttet til byggeplassene til VM-stadionene. Emne som våre norske kolleger studerte. Vergen, den britiske avisen, gjennomførte en lang etterforskning og øker dette tallet: 6500 dødsfall på ti år blant arbeidere i India, Pakistan, Nepal eller Sri Lanka. Qatar avviser disse anklagene og foreslår sin reform av arbeidsloven, etablering av en minstelønn. Menneskerettighetsorganisasjoner ønsker en etterforskning.

Den norske kansleren tilkalte Qatars ambassadør til Oslo. Statsministeren kvalifiserer fakta «uakseptabelt«Formannen i Norges olympiske komité ønsker».avslutte tildelingen av store idrettskonkurranser til land som ikke respekterer pressefriheten«.

Norge er ikke kvalifisert til VM 2022, men ideen om en boikott ble reist lenge i landet, før den ble skrinlagt. NRK-kanalen oppfordrer ikke til boikott. På nettsiden sin lover han å kringkaste kampene, men han ønsker også å fortsette med undersøkelsene og tar til orde for en «undersøkende journalistikk, uavhengig«, også i Qatar.

You may also like