Home » Filippinene: ny ærekrenkelsesklage mot nobelprisvinneren Maria Ressa

Filippinene: ny ærekrenkelsesklage mot nobelprisvinneren Maria Ressa

by Russell Crowe

Klagene ble innlevert til Taguig kommunale påtalemyndighet av den filippinske energisekretæren Alfonso Cusi, et seniormedlem i president Dutertes kabinett. Klager som peker Rappler nevne fire av journalistene: grunnleggeren og presidenten Maria Ressa, sjefredaktøren Glenda M. Gloria, redaksjonssjefen Chay Hoflieña og journalisten Tidens konge.

«Vi fordømmer på det sterkeste denne siste rettslige krigshandlingen mot Maria Ressa og Rappler. Det er tydelig at denne klagen er drevet av de politiske motivasjonene til regjeringen., og vi håper at påtalemyndigheten ikke gjør det til en ny kriminell ærekrenkelsessiktelse mot Maria Ressa og hennes kolleger.»sier styringsgruppen til HTL-koalisjonen.

Maria Ressa står for øyeblikket overfor intet mindre enn syv aksjer i bruk brakt av staten, inkludert en anke mot hans domfellelse fra 2020 for «cyberkriminell ærekrenkelse», som kan gi ham seks års fengsel.

«Det siste angrepet, ledet av et høyt medlem av den filippinske regjeringen, fremhever det presserende behovet for å avkriminalisere ærekrenkelser på Filippinene, legger HTL-koalisjonen til. Det har blitt et politisk verktøy som brukes i det formål å lovlig trakassere journalister og media av Duterte-administrasjonen. Den hindrer ytringsfriheten, sensurerer den uavhengige pressen og krenker allmennhetens rett til informasjon. Hun er også med total motstrid med folkeretten«.

Duterte-administrasjonen motsatte seg sterkt Maria Ressas anmodning om å reise til Oslo for å delta i Nobels fredspris personlig, men Filippinske domstoler har avvist innsigelser fra regjeringen og vinneren er i skrivende stund på vei til den norske hovedstaden.

I sin annonse pris, erklærte Nobelkomiteen at den hedret Maria Ressa og Dmitrij Muratov for hans innsats for pressefrihet.

Filippinene er rangert som 138 av 180 land i Verdens pressefrihetsindeks etablert av RSF i 2021.

For mer informasjon, kontakt #HTL styringskomitémedlemmer: Julie Posetti ([email protected]), sigøyneren Guillén Kaiser ([email protected]og Rebecca Vincent ([email protected]).

Merk: #HTL-koalisjonen inkluderer mer enn 80 organisasjoner rundt om i verden. Denne uttalelsen er utstedt av #HoldTheLine-styringskomiteen, men gjenspeiler ikke nødvendigvis holdningen til alle medlemmer eller organisasjoner i koalisjonen.

You may also like