Home » Fiske etter Brexit: 40 lisenser gitt av Guernsey til franske fartøy

Fiske etter Brexit: 40 lisenser gitt av Guernsey til franske fartøy

by Russell Crowe

En beslutning om å ønske velkommen, selv om kontoen ikke er der ennå. Regjeringen på den anglo-normanniske øya Guernsey utstedte onsdag 40 fiskekort til franske båter. På denne måten vil de kunne fortsette å fiske i farvannet fra 1. februar 2022.

Kunngjøringen kommer mens Paris og London befinner seg midt i et fiskekortoppgjør etter Brexit. Den franske regjeringen kritiserer britene for å gi for få.

Ved å legge til ytterligere tre skip for å erstatte skipene som har forlatt den franske flåten, vil Guernsey utstede 43 lisenser for 58 søknader. De vil kunne fiske i 6-12 nautiske milssonen utenfor Channel Island, slik tilfellet var før Brexit. For de resterende 15 skipene, «vil alle tilleggsdata bli undersøkt,» sa Guernsey-regjeringen i en uttalelse.

Når fristen satt av EU-kommisjonen nærmer seg (som har bedt Storbritannia om å løse lisensstriden innen 10. desember, red.anm.), er det gode nyheter for våre fiskere å få disse 43 lisensene. «Sa den franske havministeren, Annick Girardin . sa han til AFP.

Det er fortsatt 111 lisenser å få, inkludert 30 «høy prioritet»

«Vi, EU-kommisjonen og Frankrike, har gjort gode fremskritt på noen få uker med Guernsey. Innsatsen gir resultater og arbeidet fortsetter for å gi fagfolkene maksimal synlighet. Kampen er ikke over: 111 lisenser gjenstår å få, «hovedsakelig fra Jersey og London, sa han.

Spørsmålet om fiskekort er mindre problematisk med Guernsey, som Paris anser som en «pålitelig partner» i forhandlingene, enn med London og Jersey.

Som en påminnelse kan europeiske fiskere fortsette å jobbe i britisk farvann så lenge de kan bevise at de fisket der før. Men franskmennene og britene krangler om arten og omfanget av støttedokumentene som må fremlegges. Siden 1. januar 2021 har Frankrike dermed fått rundt tusen fiskekort i britisk farvann og Kanaløyene, men Paris fortsetter å kreve mer enn hundre.

Spesielt Frankrike ønsker å se situasjonen til et trettitalls fartøyer, ansett som en «høy prioritet», siden de gjør en stor del av fangstene sine i disse britiske farvannene som de ikke lenger har tilgang til.

Etter Brexit leter Storbritannia etter nye handelsavtaler som er fordelaktige for industrien med land rundt om i verden. Den ene trer i kraft onsdag med Norge, som gir en reduksjon i tollsatsene på enkelte produkter, inkludert fisk og skalldyr, med fare for økt konkurranse for britiske fiskere.

You may also like