Home » For eksempel ble den «ukjente» Fleks andrevalget under den oransje linjen | 1 Limburg

For eksempel ble den «ukjente» Fleks andrevalget under den oransje linjen | 1 Limburg

by Russell Crowe

For over to måneder siden kunne Mark Fleks bare drømme om Orange, men han har kommet seg til andreplass i hierarkiet på et blunk. Tirsdag vil han kunne melde tilbake til landslagstrener Louis van Gaal

Bocholtzenaar er, takket være sine gode prestasjoner og litt hjelp utenfra, en av vinnerne av keeperlotteriet i Orange. En hyggelig observasjon i oppkjøringen til de to avgjørende VM-kvalifiseringskampene mot Montenegro og Norge.

Les også: Van Gaal beholder Mark Fleks i Orange

9. mai
For å forklare fremgangen til Fleks, må vi tilbake til 9. mai i år. I sesongavslutningen der han skulle vært Bundesliga-klubben SC Freiburgs førstekeeper fra start, gjør han sine første minutter tre runder før sesongslutt. En langvarig albueskade holdt ham ute lenge, men trener Christian Streich gir Flek en «fair» sjanse til å vise sine kvaliteter i de resterende tre kampene.

Muligheten tatt
Flek gjør det i kamper mot FC Köln (4-1 seier), Bayern München (2-2) og Eintracht Frankfurt (3-1 tap). Det etterlater et godt inntrykk og derfor vet Streich hvem som er hans førstevalg under baren for den kommende sesongen. Skader plager ikke lenger Flek fra da av, så som 28-åring kan han forberede seg på sin første sesong som førstekeeper i en europeisk toppkonkurranse.

Tallene lyver ikke
Fleks tall denne sesongen sier alt. Etter elleve runder er han den første minst forbi keeperen i Bundesligaen med 9 mål mot. Og det kan ikke sies at han hadde lite å gjøre, for med 43 stoppede forsøk er han nummer to i den kategorien, bak Leverkusen-keeper Lukas Hradecky. I tillegg har han allerede holdt nullen i fire kamper; Bare Koen Casteels (Wolfsburg) og Manuel Riemann (VfL Bochum) holdt målet rent oftere.

Champions League?
Delvis på grunn av sterke Fleks ligger Freiburg på tredjeplass i Bundesliga, bak supermaktene Bayern München og Borussia Dortmund. Det stedet gir deg rett til en Champions League-billett. Det eneste nederlaget Fleks og Freiburg led var sist lørdag, til tross for en god prestasjon, mot Bayern (2-1). Men tidligere, den 7. september, kunngjorde landstrener Louis van Gaal at han hadde de «ukjente» Fleks i kikkerten, som skulle kalles opp 1. oktober.

De som deltok i EM forsvant
Den oppfordringen gikk selvsagt på bekostning av andre. Maarten Stekelenburg, Tim Krul og Marco Bizot var det nederlandske lagets målvakter i EM-laget til daværende landstrener Frank de Boer. Men noen måneder senere har ingen av dem overlevd med Van Gaal. Stekelenburg, 39, avsluttet sin internasjonale karriere, enten det var etter eget skjønn eller ikke, Bizot forsvant fra Stade Brest og Van Gaal har utelatt Krul fra gruppen.

Tidligere Fortuna-, MVV- og PSV-spiller Roberto Lanckohr følger også med interesse Mark Frekens utvikling, sa han til L1 AvondGasten Sport-programmet mandag.

Utenfor båten
Og at Krul ikke trenger å regne med retur til det oransje laget foreløpig, det virker helt klart. I forrige landskamp kalte Van Gaal uvanlig mange målvakter: den unge og overbevisende Justin Bijlow (Feyenoord), Joël Drommel (PSV), Krul og nykommer Flek. Siden kun tre keepere kan inkluderes i kamputtak, var det én målvakt på tribunen mot Latvia og Gibraltar. Det var ved to anledninger Drommel, som tilsynelatende ikke kvalifiserte seg til spilleminutter og hadde droppet noen disiplinære tiltak.

Fortsatt Cillessen
Drommel ble imidlertid ringt opp igjen, men erklærte seg syk mandag og blir derfor ikke med på det oransje laget. Derfor måtte Van Gaal kalle inn en ny keeper og der den rutinerte Krul ville være opplagt ble også Norwich-keeperen passert i andre omgang. Treneren har satset på Jasper Cillessen, Valencia-keeperen som ikke har blitt kalt opp siden han forlot sommeren på tampen av EM. Siden den gang har det sirkulert vedvarende rykter om at Cillessen «ikke ville være komfortabel i spillergruppen heller».

Les også: Fleks får ikke sin Orange-debut i en duell med Gibraltar

Så det er to konstanter i Orange-keeperlauget akkurat nå: Justin Bijlow og Mark Fleks. Hvis Van Gaal virkelig hadde vurdert at Cillessen kunne endre posisjonen til de to andre, kunne han selvsagt ha ringt keeperen tidligere på Drommels regning, eller som den fjerde keeperen i uttaket, akkurat som ham. i den forrige gjorde han den internasjonale perioden med Fleks.

Bijlow førstevalg
Det er tydelig at Bijlow er Oranges førstekeeper. For to måneder siden hadde han ikke en eneste landskamp på sitt navn, men den 23 år gamle Feyenoord-spilleren har siden holdt på alle de fem VM-kvalifiseringskampene og har etterlatt et overbevisende inntrykk. Tre ganger slapp han ikke inn mål, to ganger måtte han fiske en gang. En pålitelig keeper som Van Gaal kan støtte seg på, spesielt nå som de to avgjørende duellene for verdensmesterskapskvalifisering følger.

Les også: Muligheter for Fleks i Orange: «Jeg må vente på valget»

Fullført
Og at Flek kan være et utmerket alternativ, har han rikelig demonstrert de siste månedene i Bundesliga. Hvis noe skjer med Bijlow, selv om han også er utsatt for skader, venter han i neste uke en internasjonal debut for Bocholtzenaar, lørdag i Montenegro eller tirsdag i Kuip mot Norge. Og Fleks ser ut til å være klar for det.

You may also like