Home » Frankrike – Verden | Ti år etter Breivik-angrepene står Norge sammen mot hat

Frankrike – Verden | Ti år etter Breivik-angrepene står Norge sammen mot hat

by Russell Crowe

Oslo – Ti år etter angrepene til høyreekstremisten Anders Behring Breivik, ba norske overlevende og politikere torsdag forene seg mot hatet som førte til at 77 døde 22. juli 2011.

Den dagen detonerte Breivik, forkledd som politimann, først en bombe nær regjeringens hovedkvarter i Oslo, og drepte åtte mennesker, og åpnet deretter ild mot en Labour Youth (AUF)-demonstrasjon på øya Utøya, og drepte 69 flere. . De fleste av dem tenåringer.

– 22. juli var ikke en ulykke, det var ikke en naturkatastrofe, sa en overlevende fra skytingen, Astrid Eide Hoem, som ble AUF-direktør i fjor.

«Det var et politisk terrorangrep rettet og motivert av høyreekstreme ideer. Av hat,» sa han under en seremoni på Utøya, nå et sted for å lære om demokrati og antirasisme.

I 72 minutter hadde Breivik metodisk forfulgt og skutt ned panikkangst fanget på den 0,12 km2 store øya. Målet, forklarte han, var å tørke ut Arbeiderpartiets gruppe, landets tradisjonelt dominerende kraft, som han beskyldte for å fremme multikulturalisme.

«For ti år siden dro vi til Utøya for å forandre verden. Men det er vår verden som har forandret seg for alltid,» argumenterte Astrid Eide Hoem som i en alder av 16 fikk livet spart skjult på en klippe.

«Nå må vi gjøre opp med rasisme og ekstremisme. Dag etter dag,» sa han.

I likhet med henne mener mange overlevende etter drapet at Norge et tiår senere fortsatt ikke har stilt ideologien bak Breivik for retten.

«Som samfunn har vi ikke gjort nok, langt ifra, for å se, hjelpe, bære byrden sammen og kjempe mot de mørke kreftene», gjentok kong Harald i en avslutningstale på markeringsdagen. «Det gjør meg trist».

– «Hatet er der fortsatt» –

I en tale ved foten av regjeringsbygningen som ble ødelagt av bomben i 2011, sa Høyres statsminister Erna Solberg i morgentimene at «vi kan ikke la hatet stå ubesvart».

Ved middagstid (10:00 GMT) ringte kirker over hele landet sine bjeller unisont i hyllest til ofrene for det blodigste angrepet på Norge siden slutten av andre verdenskrig.

Daværende leder av en venstreregjering, Jens Stoltenberg, hadde gjort et stort inntrykk ved å love umiddelbart etter angrepene å svare med «mer demokrati» og «mer medmenneskelighet».

«For ti år siden reagerte vi på hat med kjærlighet. Men hatet er der fortsatt,» ble mannen som nå er NATO-sjef alarmert torsdag under en minnestund i Oslo domkirke.

Han siterte degraderingen av et minnesmerke til hyllest til det første dødsfallet etter en rasistisk handling i Norge i 2001, angrepsforsøket utført i 2019 av en annen ekstremist mot en moske ved Oslo eller truslene mottatt av overlevende.

– åpne sår –

Dømt i 2012 til 21 års fengsel, en dom som sannsynligvis vil bli forlenget på ubestemt tid, vil Breivik, nå 42, ​​sannsynligvis tilbringe resten av dagene bak murene.

Men det ble etterlignet: skyggen ruver over flere angrep, inkludert de mot moskeer i Christchurch, New Zealand i 2019, og drepte 51 mennesker.

«De høyreekstreme ideene som inspirerte angrepet er fortsatt en drivkraft for høyreekstreme nasjonalt og internasjonalt», advarte den norske etterretningstjenesten (PST) denne uken.

Sårene er fortsatt åpne.

Ifølge en studie nylig publisert av Nasjonalt senter for stress og traumatisk vold (NKVTS), led en tredjedel av de overlevende på Utøya fortsatt av alvorlige lidelser i fjor: posttraumatisk stress, angst, depresjon, hodepine …

Mange overlevende mottar fortsatt trusler og hatefulle meldinger.

– Jeg vet at noen prøvde å drepe meg for min tro, sa en av dem, Elin L’Estrange, til AFP. «Plutselig, hvis noen forteller meg i dag at de vil ha meg død, tar jeg det veldig alvorlig selv om det ikke trenger å være sånn.»

You may also like