Home » «Fremveksten av elektriske kjøretøy er en fantastisk mulighet til å vokse nye fabrikker i Frankrike»

«Fremveksten av elektriske kjøretøy er en fantastisk mulighet til å vokse nye fabrikker i Frankrike»

by Russell Crowe

RIndustrialisering av Frankrike har blitt en økonomisk prioritet for regjeringen som ingen bestrider i dag. Fransk industripolitikk, spydspissen for reindustrialiseringen, har lenge vært en støttepolitikk for store grupper, våre nasjonale forsvarere.

Det er verdt å spørre i hvilken grad denne politikken har tjent økonomisk vekst og sysselsetting på fransk territorium. Emmanuel Macron la større vekt på å styrke Frankrikes attraktivitet: “Velg Frankrike”. Hva skjer med dette valget av industripolitikk i tilfellet med bilsektoren, som opplever en revolusjon med ankomsten av elbilen? Hjelpe nasjonale mestere eller styrke attraktiviteten for å oppmuntre utenlandske selskaper til å etablere seg i Frankrike?

I lang tid hadde fransk økonomisk politikk som mål å forsvare interessene til store selskaper, til nasjonale mestere. Dette har båret frukter, siden Frankrike har tretten grupper blant de hundre største multinasjonale selskapene i verden. Dette er viktig for å slå fargene i Frankrike, men dessverre investerer og skaper disse multinasjonale selskapene rikdom utenfor Frankrike: to tredjedeler av deres eiendeler og 60 % av jobbene er plassert utenfor Frankrike! (fontene: » Global investeringsrapport 2021 », UNCTAD).

Tilfellet med bilindustrien er et eksempel på denne industrielle flyttingen. I følge statistikk fra Committee of French Automobile Manufacturers (CCFA) produserte Stellantis (for tidligere PSA-merker) 74 % av sine lette kjøretøy i utlandet i 2021, og dette tallet økte til 93 % for Renault (disse prosentene var 36 %). og 74 % henholdsvis i 2000).

Økonomisk tull

Offentlige myndigheter har forsøkt å tilby sin støtte i bytte for å beholde de nasjonale mesterne Renault og PSA i Frankrike. Men erfaring ser ut til å vise at Staten har liten innflytelse, selv når den hjelper bedrifter. I 2009 betinget Nicolas Sarkozy innvilgelsen av statsgaranterte lån til de to franske produsentene (6,5 milliarder euro til sammen) med en forpliktelse om ikke å stenge fabrikker i Frankrike eller flytte dem. Dette hindret ikke Renault i å overføre deler av produksjonen av Clio fra Flins til Tyrkia. PSA stengte på sin side Aulnay-sous-Bois-fabrikken (Seine-Saint-Denis) og flyttet produksjonen til Slovakia.

Les også spalten: Artikkelen er reservert for våre abonnenter. «Bør vi virkelig være fornøyd med byggingen av en batteridal i Hauts-de-France? »

I 2023 vil det samme skje med elbilen! Carlos Tavares, leder for Stellantis, mener at det ikke er interesse for å produsere kjøretøy i Frankrike med samme posisjonering som kinesiske produsenter, mellom 20 % og 25 % billigere, til tross for eksplisitte forespørsler fra Bruno Le Mayor, økonomiminister. For Tavares er dette et økonomisk tull som han ikke kan rettferdiggjøre overfor sine aksjonærer. Når den økonomiske patriotismen som forsvares av regjeringen kolliderer med muren av markedslogikk som definert av de store sjefene! Det er ikke nasjonal stemning som vil få Renault og PSA til å bygge fabrikker i Frankrike.

Du har 51,49 % av denne artikkelen igjen å lese. Resten er forbeholdt abonnenter.

You may also like