Home » Gabon betalte for beskyttelsen av skogene sine

Gabon betalte for beskyttelsen av skogene sine

by Russell Crowe

For å holde deg oppdatert på afrikanske nyheter, abonner på «Monde Afrique»-nyhetsbrevet fra denne lenken. Hver lørdag klokken 6 om morgenen finner du en uke med nyheter og debatter behandlet av redaksjonen til «Monde Afrique».

Ogooué-elven renner gjennom hele Gabon og en del av dens ekvatorialskog, før den renner ut i Atlanterhavet.

de Gabon du vil motta dine første internasjonale betalinger som en belønning for å beskytte skogene dine. Det som kun var et løfte med avtalen som ble signert i september 2019 med Norge, er i ferd med å bli en realitet etter atten måneder med diskusjoner og revisjoner for å verifisere soliditeten i forpliktelsene Libreville har gitt.

Derfor vil 17 millioner dollar (14,3 millioner euro) bli betalt i bytte for de ekstra tonnene med karbon som er bindet takket være tiltakene som er iverksatt for å bekjempe avskoging. Disse ble estimert til 3,4 millioner tonn i løpet av de to årene 2016 og 2017 sammenlignet med gjennomsnittlige utslipp fra de foregående ti årene og honoreres med 5 dollar per tonn. Gabon kan samle inn totalt 150 millioner dollar hvis de fortsetter innsatsen.

Les også Lee White: «Ingen er villig til å betale riktig pris for å redde regnskogen»

Dette trinnet markerer et viktig øyeblikk for landene i Sentral-Afrika, som er hjemmet til den nest største tropiske skogen på planeten. «Dette er første gang et afrikansk land har blitt anerkjent for å ha redusert skogrelaterte utslipp på nasjonalt nivå.»understreket den norske miljøvernministeren, Sveinung Rotevatn, tirsdag 22. juni, som representerer Central African Forest Initiative (CAFI), som samler flere industriland og hvor Norge er hovedgiver. Dette fondet, opprettet i september 2015, noen uker før signeringen av Paris-klimaavtalen, forvaltes av FNs utviklingsprogram (UNDP).

Gjenkjennelsesmerke

Pengene som mottas bør brukes til å finansiere politikk for å kontrollere utviklingen av skogdekket, som i dag representerer 88 % av landets overflate. Med en befolkning på under 2 millioner innbyggere konsentrert i kystbyer, er presset på skoger hovedsakelig knyttet til hogst. Så langt har det holdt seg lavt, sammenlignet for eksempel med situasjonen observert i Den demokratiske republikken Kongo, som har blitt landet med høyest avskogingsrate etter Brasil.

Les også I Sentral-Afrika er global oppvarming sultende skogelefanter

Gabons minister for vann og skog, Lee White, takket Norge for denne anerkjennelsen, selv om han ikke legger skjul på at den valgte prisen i hans øyne ikke i tilstrekkelig grad anerkjenner innsatsen som er gjort. Validering etter internasjonale standarder sender et sterkt signal til aktører på karbonmarkedet som Gabon håper å finne en finansieringskilde med. «CAFIs anerkjennelse av vårt overvåkings- og datasystem er spesielt oppmuntrende ettersom det setter en global målestokk for betalinger for utslippsreduksjoner knyttet til avskoging og skogforringelse.»sa den britiske forskeren som ble utnevnt til denne stillingen i 2019, men siktet for å lede klimaforhandlinger i mer enn ti år.

I tillegg til at tropiske skoger er hjemsted for rundt halvparten av det terrestriske biologiske mangfoldet, representerer de viktige karbonfall i kampen mot klimaendringene. Det afrikanske massivet absorberer tilsvarende 4 % av de globale CO-utslippene2 hvert år.

You may also like