Home » Kongelig bryllup: Harald V av Norge og Sonja Haraldsen, prinsen og allmuen

Kongelig bryllup: Harald V av Norge og Sonja Haraldsen, prinsen og allmuen

by Russell Crowe

Kongen og Dronningen av Norge møtte unge, men det var først etter 10 år at de to elskende endelig kunne leve sin historie på høylys dag. I dag har de stiftet familie og står i spissen for en av de mest progressive nasjonene i Europa. Gå tilbake til en fagforening som brøt kodene.

Harald V, hard idrettsutøver

Kong Harald V ble født 21. februar 1937 i Asker, ved Oslo. Han er det tredje barnet og eneste barnet til kong Olav V av Norge og prinsesse Märtha av Sverige. Unge Harald tilbrakte deler av barndommen i Sverige, familien hans gikk i eksil under den tyske okkupasjonen av Norge i 1940. Da han kom tilbake til hjemlandet i 1945, studerte han ved Universitetet i Oslo og deretter ved Norges Militærakademi før han flyttet til Storbritannia for slutten av studiene i Oxford. I 1957 døde hans bestefar, kong Haakon VII, som var kongedømmets overhode. Harald V blir da arving til kronen, mens faren hans, kong Olav V, blir hersker over landet. En meget god seiler, den unge mannen representerer Norge i ulike nautiske begivenheter, spesielt seiling i de olympiske leker 1964, 1968 og 1972. Han er til og med fanebærer av den norske delegasjonen ved de olympiske leker i Tokyo 1964.

Les også: Kongelig bryllup: Martha av Norge og Durek Verrett, prinsessen og sjamanen

Sonja Haraldsen, den søkte studenten

Sonja fra Norge, født Sonja Haraldsen, ble født 4. juli 1937 i Oslo. Jenta tilbringer en lykkelig barndom i hovedstaden. Som datter av kjøpmenn hadde hun tenkt å studere klær som hun fortsatte i Norge, før hun dro til utlandet. Det er i Sveits den unge kvinnen legger fra seg koffertene sine for å bli med på den profesjonelle jenteskolen i Lausanne. På slutten av studiene vendte han tilbake til hjemlandet og bestemte seg for å konsentrere seg om å mestre engelsk og fransk. Til slutt avslutter han sin universitetskarriere med en opplæring i kunsthistorie.

Et møte i vannet

Men hvordan kan du krysse veien til en datter av folket og den til kongens sønn? Vindsurfing, på åpent hav De to tenåringene møttes på slutten av 1950-tallet, da de begge gikk på seilskole. Så drar hver og en for å studere over hele Europa. Men åtte år senere møtes de tilfeldigvis ved samme bord, under et måltid med en felles venn. En tilfeldighet som umiddelbart blir til kjærlighet ved første blikk. Men lidenskapen hans vil veldig raskt forstyrre monarkiet.

Allmuen og tronarvingen

Hvis for Harald er Sonja Haraldsen den utvalgte i hans hjerte, er det en helt annen historie for hans familie. Imidlertid er den unge kvinnen en ideell kone i tradisjonens øyne. Men bare én detalj presser monarkiet til å kategorisk avvise dette forholdet: navnet hans. Sonja Haraldsen er almue, datter av en kleshandler. Men i Norge må hvert medlem av kongefamilien forene seg med en adelig person. Derfor vil prinsens familie motsette seg foreningen deres. Paret vil ignorere disse konvensjonene og skjule denne foreningen for offentligheten i nesten ti år. Når kong Olav V innser at Sonja er mer enn bare en venn for sønnen sin, forbyr han henne å motta hans besøk. I et tiår vil prinsen og skjønnheten hans kjempe for retten til å være sammen. En kamp som de kommer til å vinne siden i mars 1968 forlover Harald fra Norge og Sonja Haraldsen. Prinsen har tatt sitt valg, han vil gifte seg med Sonja eller han vil gifte seg med ingen. Når han gir dette ultimatumet til sin far, kong Olav V, blir han tvunget til å akseptere ekteskapet hennes. Risikoen er for stor: Hvis sønnen din blir stående alene for alltid, vil linjen hans bli slukket og med det det norske monarkiet.

Sonja, førstedame

Etter å ha rådført seg med regjeringen lar kong Olav V endelig sønnen gifte seg med sin elskede, til tross for hans ydmyke opphav. En fagforening oppnådd etter en lang kamp mot reglene pålagt av monarkene. Ekteskapet deres fant sted 29. august 1968 i et fortsatt kontroversielt miljø. Til tross for 850 gjester er det en veldig enkel seremoni som finner sted i Oslos barokkkatedral. Den røde steinbygningen huser seks konger og statsoverhoder som har kommet for anledningen. Verken overdådig eller blendende, dette ekteskapet feires i intimitet og følelser. Ved å gifte seg med prins Harald blir Sonja Haraldsen kronprinsesse av Norge. Denne tittelen får også selskap av landets førstedame. Faktisk døde Marta av Sverige, brudgommens mor, av kreft i 1954. Hun, som ble forgudet av folket etter forlovelsen under andre verdenskrig, etterlot kong Olav V som enkemann. Så det er Sonja, den uønskede allmuen, som etterfølger henne som Norges førstedame.

En familie på godt og vondt

To år etter ekteskapet deres, i juni 1970, kunngjorde prinsesse Sonja at hun var gravid med sitt første barn. En måned senere, mens de er på sommerturné på kongeyachten som ligger fortøyd i Hankøstredet, feirer paret kong Olav Vs bursdag. 2. juli 1970, i full feiring, får Sonja av Norge en spontanabort. Som 32-åring var hun bare noen måneder gravid da hun fikk kramper og blødninger. I et intervju med NRK, i anledning kong Harald Vs 25 år i 2016, vendte førstedamen tilbake til denne tragedien: «Jeg husker alle de fremmede ansiktene bøyd over meg, mens «de tok meg til sykehuset. Det var forferdelig. Hun blir kjørt til sentralsykehuset i Fredrikstad mens hun forteller: «Selvfølgelig var det en desperat situasjon, jeg synes det var helt forferdelig.» De tok meg av båten på en båre. Et smertefullt faktum at dronningen måtte bo alene, tillot ikke mannen hennes å følge henne til barsel. «Plutselig var jeg helt alene», forklarer hun. Paret gikk gjennom denne prøvelsen og kong Harald kunne berolige sin partner om hennes frykt for ikke å kunne gi ham en arving til tronen. Fjorten måneder senere føder hun en helt frisk datter: Prinsesse Märtha Louise. To år senere, i 1973, ble prins Haakon-Magnus født til glede for dronningen. «Heldigvis klarte jeg å få andre helt friske barn,» sier hun entusiastisk.

Les også: Kongelig bryllup: Haakon og Mette-Marit fra Norge, fra skandale til eventyr

En regjeringstid strødd med feller

I 1991 rammet et nytt drama ekteparet: døden til kong Olav V, faren til Harald. Prinsen blir senere kong Harald V og hans kone Sonja, den nye dronningen av Norge. Ti år senere gleder kongen og dronningen seg over å se sønnen deres, prins Haakon, gifte seg med kvinnen han elsker, Mette-Marit Tjessem Høiby. Hun er allerede mor til en 4 og et halvt år gammel gutt. Monarkiet ville ikke ha tillatt å få et barn fra et tidligere forhold før kong Harald og dronning Sonja endret kodene. Prins Haakons foreldre banet vei for ekte kjærlighetsekteskap. Mette-Marit og Haakon ble gift 25. august 2001 og fikk deretter to barn. Men tidens gang er ikke alltid en grunn til glede … I 2003 ble kong Harald operert for blærekreft. Det er sønnen hans, kronprins Haakon, som sørger for regenten i landet under rekonvalesensen. I 2005, deretter i 2019, må prinsen igjen erstatte sin far i sine offisielle oppgaver på grunn av helseproblemer. Regenten som gjennomgikk en ny operasjon, denne gangen på kneet, i februar 2021, har det bra. «Hans Majestet Kongens operasjon på Rikshospitalet var en suksess og kongen er i meget god form», heter det i en uttalelse fra hoffet. Uten tvil tar dronning Sonja seg av ham og støtter ham som hun alltid har gjort. Etter å ha kjempet i årevis for å være sammen, har paret nettopp feiret sin 53-års bryllupsdag. Sier vi ikke at kjærligheten alltid triumferer?

You may also like