Home » Gaz, Macron drømmer om en avtale med Norge

Gaz, Macron drømmer om en avtale med Norge

by Russell Crowe

Gasssatsinger forblir betydelige for Europa, ikke for denne vinteren (reservene er fulle), men for neste vinter: a priori vil det ikke være mer russisk gass;

En Joe Biden-minister sa i et bemerkelsesverdig intervju på fredag ​​at USA ikke vil være i stand til å gå utover det de for tiden gjør på LNG-leveranser med skip. LNG er flytende naturgass, og amerikanerne er på toppen av sine tekniske produksjonsevner.

Som et resultat leter europeerne etter gass som gale overalt på planeten (i Qatar, Algerie, etc.). Og de setter pristaksmekanismer på plass for å hindre at bølgen starter igjen, det var det de forhandlet fram i går i Brussel.

Men de ser også nøye på hva en av våre nordlige naboer, Norge, kan gjøre bedre, som, la oss huske, ikke er i EU. Ifølge opplysningene som kan gis i formiddag, tror Emmanuel Macron, som i forrige uke tok imot den norske statsministeren sammen med Ursula von der Leyen (presidenten i Brussel-kommisjonen), mye på det og legger press på Oslo.

Norge forsyner oss allerede med 36 % av vårt gassbehov og har allerede økt sine forsendelser til Europa med 10 % de siste månedene. Men han selger den til en høy pris, til 130 euro hver, 10 ganger mer enn før krigen.

Hvis du legger til olje, vant Norge en ekstra jackpot på 100 milliarder euro i år, ikke verst for et land med bare 5 millioner mennesker.

I hovedsak sa Emmanuel Macron til statsminister Jonas Gahr Store at det ville være synd om Europa så på landet hans som en krigsprofitør; Vel, jeg antar at han sa det mer diplomatisk.

I praksis vil den franske presidenten gjerne få langtidskontrakter til halve prisen, enten gjennom gruppekjøp fra hele Europa, eller ved å etablere en kommando med for eksempel Belgia, Tyskland og Nederland. Det er Engie i Frankrike som har ansvaret.

Og det er morsomt?

Sannheten er at Norge ikke har noe annet utløp enn Europa, gassen sirkulerer gjennom en rørledning hit. Men det som også stemmer er at nordmenn ikke gir gaver.

Jeg intervjuet statsministeren din for nøyaktig to måneder siden, og han sa til meg: det er greit å levere billigere gass, men på én betingelse: at Frankrike og Europa anerkjenner at gass er en energi for fremtiden og ikke fra fortiden, og i lang tid .

Akk, akk, akk: det er uforenlig med energiomstillingsforpliktelsene mot fornybar energi og (i Frankrike) mot atomenergi. En utpressing, et dilemma, penger og leveranser: dette er panoramaet av det som forhandles.

You may also like