Home » Hva skjer i USA…

Hva skjer i USA…

by Russell Crowe

Det som skjer i USA i disse dager er ærlig talt urovekkende. Donald Trump er ikke lenger president. Men Trumpismen lever videre. Trumpisme er til og med sunt.Trumpisme?

Det er en politisk tanke som kan oppsummeres som følger: Målet rettferdiggjør midlene, faktisk er alt rettferdiggjort, til og med vold, hvis det lar det republikanske partiet forbli ved makten.

Noe som er det motsatte av demokrati, selvfølgelig.

Når vi snakker om demokrati, anerkjente ikke tidligere president Trump selv valget til Joe Biden. Mye av det republikanske partiet mener valget ble rigget, noe som er feil. Og den offisielle retorikken til det republikanske partiet blir mer og mer radikal, som om det var mulig.

Donald Trumps parti i dag tolererer ting som en gang kunne torpedere politiske karrierer.

Et eksempel: Nylig klarte ikke ledere av det republikanske partiet å dømme en representant, Paul Gosar, som lastet opp en antatt leken animert video som viser ham drepe en demokratisk motstander, ikke mindre.

Fordømme aldri dine egne, under noe påskudd: Republikanske ledere nekter fortsatt å fordømme Trump-tilhengerne som stormet Capitol 6. januar. Kuppmakerne ville ha hengt visepresident Pence, hvis de hadde funnet ham, den dagen. Vi fortsetter å lete etter republikanske stemmer som er offentlig beveget. Trump oppmuntret som kjent opprørerne. Og han rapporterte dem aldri.

Noen uker før kuppforsøket, midt i en presidentdebatt mot Biden, hadde Trump sendt et signal til en fascistisk gruppe, Proud Boys, og oppfordret dem til å være klare. The Proud Boys regnes som en terrororganisasjon i Canada.

Republikanske folkevalgte og kandidater som poserer med våpnene sine og legger ut kampanjefinansieringsvideoer formerer seg, og ødelegger symboler på deres demokratiske fiender. De blir heller ikke fordømt av partietablissementet. De svinger uten å le kommunismens fugleskremsel for å snakke om demokrater.

Disse folkevalgte og kandidatene formidler en følelse som er svært tilstede i den republikanske velgermassen: 30 % av republikanerne mener at «ekte patrioter» kan bli nødt til å bruke vold for å «redde» Amerika, rapporterte USA nylig. New York Times 1 i en artikkel om bagatellisering av voldsretorikk i Trumps parti.

Denne bagatelliseringen av vold begynte selvfølgelig med Trump selv for mange år siden da han som kandidat inviterte sine støttespillere til å banke opp demonstranter som buet ham på politiske samlinger. Og når han sa dette forferdelig, men helt sant: han kunne drepe noen midt på gaten som ikke ville tape en eneste stemme …

Jeg har lenge stolt på den demokratiske fiberen til våre naboer for å stoppe radikalisering innen den konservative bevegelsen. Jeg er ikke lenger optimist i det hele tatt: I lovgivende forsamlinger i flere stater forbereder republikanerne seg på å organisere neste valg. Vi reorganiserte valgdistriktsgrensene for å maksimere antallet valgte republikanere.2. Vi trapper opp tiltakene for å gjøre det vanskelig for demokratene å velge3.

Disse manøvrene i de republikansk-dominerte statene symboliserer deres visjon om demokrati, Trumpistversjon: det er en vakker og stor ting, demokrati … når vi vinner.

I 50 år har det amerikanske NPO Freedom House publisert en årlig rangering av demokratisk helse i verden. I år bekreftet rangeringen erosjonen av demokratisk helse i USA: USA falt igjen, med en score på 83 % (Sverige, Finland og Norge er på 100 %; Canada på 98 %).

Jeg ble voksen da det sovjetiske imperiet kollapset, og frigjorde millioner av mennesker fra totalitarisme i det tidligere Sovjetunionen og i landene i øst. Demokratiets fremtid var lys da. Hans ankomst til verden ble ansett som uunngåelig. Det var naivt.

Tretti år senere er det demokratiske idealet i fare, ifølge Freedom House4. Den autoritære landsklubben, ledet av Kina og Russland, rekrutterer aktivt nye medlemmer.

Samme historie i en fascinerende og skremmende magasinartikkel. Atlanteren, «De slemme gutta vinner» 5, de slemme gutta vinner. Og i disse farlige tider for det demokratiske idealet i verden, sier forfatteren, Anne Applebaum, gjør USA ingenting for å forsvare det. For å sitere Applebaum: «Demokratiets forrang i amerikansk utenrikspolitikk har vært på tilbakegang i årevis, i omtrent samme hastighet som respekten for demokratiet har avtatt i selve USA. »

De vil fortelle meg at det er i USA, at det ikke angår oss …

Det er feil og det er litt sprøtt å tenke på det.

Vår enorme nabo er en kjempe som kan slå oss ned bare ved å nyse. Det som skjer i USA har direkte konsekvenser i livene våre. Det vil ikke være annerledes med den autoritære driften til våre naboer. Politiske ledere som Maxime Bernier henter allerede direkte inspirasjon fra Trumpisme for å vinne stemmer her. Og de konspiratoriske ideene laget i USA de forurenser sinnene her.

I sangen hans DemokratiLeonard Cohen fremkaller poetisk den amerikanske demokratiske opplevelsen. Han beskrev USA som dette » vugge av de beste og de verste «, Vuggen til de beste og de verste …

Jeg forbereder meg på det verste i disse dager.

You may also like