Home » Hviterussland er lite bekymret for mangelen på ferske produkter etter importforbudet

Hviterussland er lite bekymret for mangelen på ferske produkter etter importforbudet

by Russell Crowe

Det hviterussiske landbruksdepartementet har kommentert matembargoen på ulike produkter siden 1. januar. Han hevder at Hviterussland lenge har sørget for egen matsikkerhet og at landet har dobbel forsyning av kjøtt og meieriprodukter. Sortimentet skal kun utvides for at forbrukeren ikke skal lide. Det blir også frukt og grønt i hyllene.

Alexei Bogdanov, viseminister for landbruk og mat: «Selvfølgelig importerer vi litt frukt og grønnsaker i lavsesongen. Men vi forventer ingen problemer her heller.» TV av rapporterte at ifølge Bogdanov vil ikke matembargoen påvirke eksportplanene.

Hviterussland regner med levering av frukt og grønnsaker fra Aserbajdsjan
Aserbajdsjan har potensial til å øke leveransene av frukt og grønnsaker, sa statsminister Roman Golovchenko, Aserbajdsjans ambassadør i Hviterussland. I følge en artikkel om tvr.by Ulvi Bakhshaliyev ledet nylig det diplomatiske oppdraget og vil følge nøye med på å øke bilateral handelsomsetning. I fjor utgjorde den 389 millioner euro, i år vil den også øke med 20 %.

Balkanland bryr seg ikke om importforbud
Det hviterussiske forbudet vil neppe påvirke Albania, Montenegro og Nord-Makedonia mye, på grunn av deres begrensede handel med Hviterussland. Selv om de ikke er en del av EU, har de sluttet seg til de nylig forsterkede sanksjonene fra EU og Vesten mot Hviterussland som ble innført som svar på migrasjonskrisen på den polske grensen.

Forbudet gjelder import fra EU, USA, Canada, Storbritannia, Norge, Albania, Island, Nord-Makedonia og Montenegro.

Freshfel Europa av stor bekymring
Freshfel Europe, på vegne av den europeiske ferskvareindustrien, uttrykker sin dype bekymring for de vidtrekkende konsekvensene av denne nye restriksjonen. Dette forbudet setter rundt 10 % av dagens EU-eksport i fare. Les Freshfels uttalelse her.

Importforbud kan være katastrofalt for nederlandske og belgiske pærer
Nyheten overrasket flere nederlandske og belgiske eksportører. «Det kan være katastrofalt,» sier Tony Derwael fra Bel’export om importboikotten. Dette belgiske selskapet markedsfører produkter som pærer. Tony sier han er sjokkert over nyheten, som overrasket ham fullstendig. Dette til tross for forstyrrelsene forårsaket av tilstrømningen av migranter til regionen.

Tony anslår at det går rundt 50 000 tonn belgiske og nederlandske pærer til Hviterussland hvert år. «At tape dette beløpet kan bety katastrofe for prisene. Han legger til at eksporten til Hviterussland hovedsakelig er klasse B-pærer. Foreløpig gjør de det ganske bra i dagens marked,» sier Tony.

— Jeg tror ikke det vil påvirke prisene umiddelbart, sier Joost Priem i Calsa. Denne belgiske grossisten er dedikert til eksport av pærer, blant annet. Calsas handel med Hviterussland er begrenset. Derfor vil virkningen være begrenset for dem. Men Joost forventer ingen generelle problemer for øyeblikket. – For øyeblikket er det ikke mye etterspørsel fra østen. Det kommer fra andre deler av Europa. Landene i Øst-Europa kommer sikkert også på markedet i januar, avslutter han.

Kilde: balkaninsight.com

You may also like