Home » Hvordan Oceanbox.io låser opp havets hemmeligheter med Lenovo HPC Solutions

Hvordan Oceanbox.io låser opp havets hemmeligheter med Lenovo HPC Solutions

by Ashley Olsen

Lenovo annonserte nylig et samarbeid med det norskbaserte havintelligensselskapet Oceanbox.io, som har som mål å forbedre vår forståelse av havene. Oppstarten bruker Lenovo ThinkSystem-servere til å simulere, lagre og analysere fjellet av data den inneholder og produserer, og støtter oppdraget med å modellere dyphavet og gjøre dataene og verktøyene tilgjengelige for alle.

Oceanbox er et selskap som spesialiserer seg på å simulere oseanografiske data for å modellere bevegelsene og egenskapene til havene, fra temperatur til saltholdighet, strømmer, lysutbredelse og sedimentasjon. Med imponerende metrisk oppløsning kombinerer selskapet disse dataene med informasjon fra tusenvis av innsamlingspunkter, som vind-, elve- og ultralyddata, for å lage realistiske havmodeller. Disse modellene kan brukes til å forutsi og visualisere hvordan ting som virus, parasitter og til og med oljesøl beveger seg gjennom vann.

Smart kartlegging for havbruksnæringen

Mens oppstartsmodellene, ved å forutsi havstrømmenes bevegelser, kan hjelpe skip med å optimalisere drivstofforbruket, er de også nyttige for fritidsaktiviteter som båtliv, kanopadling, kajakkpadling, seiling og dykking. Havbruksnæringen er en av de mest lønnsomme sektorene.

Derfor brukes modellene deres til å forutsi bevegelsene til parasitter og patogener, noe som er avgjørende for å unngå forurensning av fisk. Dette er enda viktigere for Norge, verdens ledende lakseeksportør, med en omsetning på over 10 milliarder dollar. Oceanbox.io har allerede begynt å kartlegge norskekysten, som er mer enn dobbelt så lang som ekvator, med mer enn 18 billioner datapunkter å dekke.

Andre brukstilfeller kan omfatte søk og redning, der Oceanbox-systemer kan hjelpe til med å identifisere området der en person kan være på sjøen. I tilfelle et oljeutslipp kan de forutsi hvor det kan søle og hvilket skip som kan ha sluppet det, slik at myndighetene kan være forberedt og forhindre at det skjer igjen.

Svenn Hanssen, administrerende direktør i Oceanbox.io, kommenterer:

«Værvarsling er mye forstått i meteorologi: klimatologer vurderer atmosfæren og presenterer dataene på en fordøyelig måte, og målet vårt er å gjøre det samme mulig for havet. Det som begeistrer meg mest er å gjøre nye oppdagelser om havet og forstå hva som er skjer.» skjer under overflaten. I fremtiden ønsker vi at brukerne skal kunne åpne nettleseren sin for å få denne informasjonen. «Det handler om å koble sammen data og dataressurser, og Lenovos lagrings- og administrasjonsmuligheter lar oss kontinuerlig oppdage havets nye hemmeligheter.»

Et samarbeid med Lenovo for høyytelses databehandling

For å produsere disse oseanografiske modellene med høy presisjon, krever Oceanbox.io betydelig datakraft. Hver av dens ettårsmodeller krever to til tre uker med databehandling på 1000 til 2000 prosessorkjerner, med omtrent 50 terabyte data, eller tilsvarende 15,5 millioner fotografier. Det er derfor Oceanbox.io henvendte seg til Lenovo, som tilbyr en robust, omfattende databehandlingsløsning med høy ytelse.

Oceanbox.io distribuerte 16 to-sockets Lenovo ThinkSystem SR645-servere, hver utstyrt med to 64-kjerners AMD EPYC-prosessorer. To andre SR645-noder i samme konfigurasjon er koblet til Lenovos disklagringsenheter for å støtte direkte beregninger, noe som er avgjørende for kunder som ønsker å analysere data og ta beslutninger raskt. Alle noder er kombinert med de nyeste InfiniBand-nettverkene slik at de kan kobles sammen med lav ventetid. Oppstarten bruker også Lenovo-arbeidsstasjoner for bærbare og PC-er i utviklingsprosessen.

Fremtiden for havkunnskap

Samarbeidet mellom Lenovo og Oceanbox.io baner vei for fremtidige fremskritt når det gjelder å forstå havene. Oceanbox.io bruker for tiden dobbel lagring, men planlegger å ta i bruk solid state-teknologi for enda raskere simuleringer og mer effektiv datadeling med kundene sine. Oceanbox.io-sjef Svenn Hanssen fremhever at deres mål er å gjøre havet tilgjengelig på en bærekraftig måte, samtidig som påvirkningen på miljøet minimeres.

Dette samarbeidet mellom Lenovo og Oceanbox.io viser hvordan AI og teknologi kan spille en viktig rolle i å forbedre kunnskapen vår om miljøspørsmål og løse disse problemene i fremtiden. Nye funn og innovasjoner er utvilsomt i horisonten, og tilbyr spennende utsikter for fremtiden for oseanografisk forskning.

You may also like