Home » Hvordan utøver du vintersport på en bærekraftig måte?

Hvordan utøver du vintersport på en bærekraftig måte?

by Russell Crowe

Vinterturisme er big business. Titalls millioner av vintersportentusiaster nyter det i og utenfor bakkene hvert år, med skadelige konsekvenser for landskapet, dyrelivet og drikkevannsforsyningen. Derfor tar vi til orde for bærekraftig vintersport. La oss ta den GRØNNE bakken i vinter!

Trinn 1: planlegg vintersportsferien utenom høysesongen

En åpen dør? Ja, men ikke mindre relevant for det. Ved å unngå høysesongen sikres en bedre fordeling av turismen, noe som reduserer belastningen på populære skianlegg og deres omgivelser. En bonus: i likhet med strandsteder er skisteder billigere og roligere utenom høysesongen. Det er trygt mellom begynnelsen av mars og begynnelsen av mai, også med tanke på skoleferien. Selv utenom vintersesongen kan du komme deg billig og stille ut av bakken mange steder. Fra mai til november kan du nyte vintersport i skiområdet Stelvio Pass, på grensen til Sveits og Italia.

Selv i juni kan du finne snø på Stelvio-passet. Foto: Adobe Stock / faber121

Trinn 2: velg et dyrevennlig vintersportsområde

For dyr gjøres bygging av skiløyper på bekostning av deres habitat. For eksempel møtte skianlegget Breckenridge i Colorado, USA, motstand fra vernegrupper, fordi en planlagt skråning ville redusere gaupenes leveområde ytterligere. Utbygger donerte en stor sum penger slik at det kunne etableres et verneområde i en annen del av regionen. Utvidelsen av skiområdene skaper også geografiske barrierer for dyrelivet. På denne måten unngår fuglene skillelinjen mellom skråninger og trær. Noen vintersportområder eksperimenterer allerede med «øyer» som består av trerester, torv eller vegetasjon. Dyr bruker disse øyene til å krysse. Det som også hjelper: en mindre brå overgang mellom bakker og skog, med for eksempel busker.

Trinn 3: velg et vintersportsområde i stor høyde

I dag er brede «motorveibakker» normen. Ikke bare fordi de brede og lette bakkene tiltrekker seg flere turister, men også fordi de glatte slettene raskere kan dekkes med kunstsnø. Derfor finnes snøkanoner i nesten alle skiområder. Skistedene i de sørlige Alpene dekker til og med bakkene sine mellom 70 og 100 prosent med kunstsnø. Det kreves mer enn et arsenal av snøkanoner for å produsere denne kunstsnøen; Utallige rør og vanntanker på opptil 400 millioner liter vann legges. Den offisielle lesningen er at det kun brukes nedbør og bekkevann, men noen ganger er ikke dette nok, så drikkevannsreserver må tappes og det kan oppstå mangel. Så legg merke til: jo høyere destinasjon, jo større sikkerhet for snøen (og snøfallet) og jo mindre bruk av vann og energikrevende snøkanoner.

Les her hvordan produksjon av kunstsnø fungerer.

Snøkanoner i Dolomittene - Kunstsnø - Bærekraftig vintersport

Kunstig snø i Dolomittene. Foto: Adobe Stock / Salvo

Trinn 4: Ta toget eller bussen til din vintersportdestinasjon

Reiser du med tog vil du ikke bli plaget av elendige trafikkork og fra tid til annen drømmer du om vakker utsikt. Reiser du med buss slipper du å bekymre deg for snøkjettinger og vinterdekk, og du trenger ikke bytte tog en gang. Men den største fordelen: reiser man sammen i stedet for i en separat bil, reduserer det CO2-utslippet. Disse togene og bussene må du ikke gå glipp av:

  • Tingelingeling… Her kommer Alpenekspressen. Dette spesialtoget for vintersport forbinder flere nederlandske stasjoner med destinasjoner i Østerrike og Italia og kjører fra 2. desember 2018 til 16. mars 2019. Retur fra € 169.

  • Royal Class-bussen går hovedsakelig om natten og tar deg uten transport til vintersportdestinasjoner i Frankrike, Østerrike og Italia. I løpet av turen vil du føle deg som en gud i Frankrike (eller Østerrike eller Italia), fordi bussene er utstyrt med komfortable seter, DVD-spillere og bar. Kun fra € 30 (eksklusive tilleggsavgifter).

  • Ski Thalys tar deg direkte til Bourg St. Maurice i de franske alpene. Og det uten å endre seg. Retur fra € 165.

  • Nightjet er et daglig nattog til Sveits. Hvis du går ombord på toget i Nederland langs ruten Amsterdam Central – Hengelo – Berlin, trenger du kun å bytte tog én gang, i Hannover, Tyskland. Retur fra € 137, inkludert frokost.

  • Den nå veletablerte Flixbus tar deg til alle hjørner av Europa, inkludert vintersportdestinasjoner, til bunnpriser. For eksempel vil en enveisbillett til Salzburg koste deg € 84. Du kan planlegge hele turen gjennom Flixbus-appen.

Alpen Express - Sustainable Winter Sports - Tog i Sveits

Drøm om vakker utsikt fra toget. Foto: Adobe Stock / Yu Lan

Trinn 5: bo i bærekraftig overnatting

Grønne hoteller, også kjent som biohoteller, er bærekraftige hoteller. For eksempel genererer de strømmen bærekraftig og serverer kun økologisk mat. Utvalget av miljøvennlig overnatting er spesielt bredt i Østerrike, fra økologiske gårder til femstjerners hoteller.

Trinn 6: bruk «øko-riktige» vinterklær

Flere og flere klesmerker fokuserer på bærekraft, noe som gjenspeiles i «øko-korrekte» klær laget av resirkulerte stoffer. Klær produseres og transporteres også på en bærekraftig måte. Utendørsmerkene Patagonia og Vaude gjør det veldig bra på dette området. De donerer henholdsvis deler av inntektene til miljøorganisasjoner og utarbeider bærekraftsrapporter for klærne deres.

Vintersportsklær - Bærekraftig valg - Bærekraftig vintersport - Vinterjakker

Ikke bare hyggelig og varm, men også bærekraftig. Foto: Adobe Stock / Sergey Ryzhov

Trinn 7: HOLD DEG PÅ SPORET

Slik fungerer det: ski og snowboard, samt snøkatter som forbereder bakkene, komprimerer snøen, noe som påvirker dens isolerende egenskaper. Bakketemperaturen under et intakt snødekke er rundt frysepunktet. Men et lag med komprimert snø isolerer også bare halvparten, noe som gir store svingninger i bakketemperaturen. Resultatet: sammensetningen av jorda endres og snøen smelter senere, noe som forsinker blomstringstiden for planter og trær i skiområdet. Som vintersportsentusiast kan du også skade blomsterrøtter eller knopper.

Trinn 8: vurder en alternativ vintersport

Hvis du liker moro i snøen mer enn å stå på ski eller snowboard i seg selv, bør du prøve disse idrettene. På den ene siden prøver du noe nytt og på den andre begrenser du støtet på bakken.

Skijøring kom fra Norge. Det er en form for ski, der sledehunder eller til og med hester trekker den. Skijøring, av militær opprinnelse, trenger ikke nødvendigvis å være i fjellet, for du kan også gjøre det på flatt terreng. Du kan prøve denne sporten på forskjellige vintersportssteder i Alpene, Norge og Nord-Amerika.

Skijøring - Vintersport - Norge - Bærekraftig vintersport

En ny gren av vintersport: Skijøring! Foto: Adobe Stock / Parilov

Fat cycling har blitt ekstremt populært de siste årene og kan derfor praktiseres innen nesten alle områder av vintersport. En tykk sykkel ser ut som en terrengsykkel, men den har tykkere hjul. Dette gjør det lettere å sykle gjennom snøen.

Aking, bobkjøring og skjelettkjøring krever ikke et komplett skiområde med flere nedfarter, men kun én (is)løype. Da opplever du samme fartsfølelse som i lamellene, uten å gjøre enda mer skade på landskapet. Testing? Gå til den lengste bobbanen i verden i Winterberg, Sveits, eller verdens eneste naturlige skjelettbane i St. Moritz, Sveits. Sledekjøring er mulig i mange land, inkludert Tyskland, Slovenia, Canada og USA.

Hold deg oppdatert med de siste værnyhetene for de mest populære skiområdene. Meld deg på vintersportens nyhetsbrev her Og ha en sjanse til å vinne en av to vakre skiinspirasjonsbøker til en verdi av € 80!

Bron: Columbus

Hovedbilde: Pixabay

You may also like