Home » I Sudan, tilbakekomsten av statsministeren, et nytt dødsfall blant anti-kupistene

I Sudan, tilbakekomsten av statsministeren, et nytt dødsfall blant anti-kupistene

by Russell Crowe

LStatsminister Abdallah Hamdok, avsatt under militærkuppet i Sudan, kom tilbake til embetet søndag etter en avtale med general Abdel Fattah al-Burhane, en avtale som ikke forhindret et nytt dødsfall i nedslaget mot antikuppdemonstrasjoner.

Ved presidentpalasset, foran hvilket sikkerhetsstyrkene skjøt tåregass for å spre demonstranter som ropte «Nei til militærmakt» og krevde at de væpnede styrkene skulle trekke seg fullstendig fra regjeringen, Mr. Hamdok og general Burhane, forfatteren av kuppet. « Estado av 25. oktober signerte en avtale foran pressen som lovet å sette overgangen til demokrati tilbake på sporet.

Derfor oppfyller de alle betingelsene satt av det internasjonale samfunnet for å gjenopprette sin støtte til Sudan. Men, FN advarte umiddelbart, «alle sudanesiske aktører må nå handle konstruktivt og i god tro for å gjenopprette … overgangen.»

På sin side uttrykte organisasjonene som ledet opprøret i 2019 som avsluttet 30 år med militær-islamistisk diktatur til general Omar al-Bashir, sin avvisning av «avtalen mellom forrædere som bare kompromitterer deres underskrivere,» med sudanesernes ord. Fagforening. Spydspissen for protesten i 2019 anklager Hamdok for «politisk selvmord».

Selv om sudanesere siden 25. oktober har gått ut i gatene flere ganger med titusenvis for å kreve tilbakeføring av sivil makt, marsjerte nye prosesjoner søndag i flere byer.

En tenåring ble skutt og drept i forstedene til Khartoum, ifølge leger som siterer «mange skuddsår».

«Soldater i brakkene»

«Vi ønsker ikke et partnerskap med hæren», insisterer Mohammed Farouq, som marsjerer i Khartoum, til tross for alt. – Vi ønsker bare en sivil stat, at soldatene returnerer til brakkene sine og at de som drepte demonstrantene blir stilt for retten, sa han til AFP.

Til tross for undertrykkelsen som allerede har etterlatt 41 døde og hundrevis skadet siden kuppet, ifølge legene, fortsatte demonstrantene å rope «Burhane rydder» tusenvis i Khartoum og dets forsteder, i Port-Sudan eller til og med i Atbara (nord). , i et land som nesten kontinuerlig har vært utsatt for et militærdiktatur siden det ble uavhengig for 65 år siden.

Etter å ha holdt tilbake bilder av Mr. Hamdok i flere uker, og krevd retur av den eneste «legitime» lederen i deres øyne, knuste de denne søndagen portrettet hans med rop om «Hamdok, du er bare en feiging, gaten, hun er veldig mye i live!».

«Hamdok har forlatt folket. Denne avtalen representerer ikke oss,» sa Mohammed Abdelnabi, som demonstrerer i Khartoum, til AFP.

Etter den høytidelige signeringen av dokumentet lovet Hamdok i en kort tale og sin første offentlige opptreden siden kuppet å «stoppe blodsutgytelsen først».

«Denne avtalen åpner døren på vidt gap for å løse alle utfordringene ved overgangen,» sa han.

«Tålmodighet»

General Burhane, som lovet «frie og gjennomsiktige valg», «takk ham for tålmodigheten», mens den tidligere FN-økonomen ikke fikk tilbake bevegelsesfriheten før søndag morgen etter omtrent en måneds overlevelse.

Han må nå danne et nytt kabinett etter at denne avtalen også sørger for løslatelse av sivile ledere arrestert 25. oktober. De fremtidige statsrådene vil være «teknokrater», indikerer teksten som ble signert søndag.

Siden kuppet har vestlige ambassadører, afrikanske eller FN-forhandlere og personligheter fra det sudanesiske sivilsamfunnet økt møtene sine med sivile og soldater for å restarte overgangen som skulle føre til frie valg i 2023.

De viktigste arabiske allierte til den sudanesiske hæren, Egypt og Saudi-Arabia, berømmet avtalen.

USA sa at de ble «oppmuntret» av denne avtalen, erklærte USAs utenriksminister Antony Blinken, mens han ba de sudanesiske sikkerhetsstyrkene «avstå fra å bruke overdreven makt mot demonstranter på en fredelig måte».

«Røttene til krisen»

Den afrikanske union, som suspenderte Sudan etter kuppet, berømmet «et viktig skritt mot en tilbakevending til konstitusjonell orden», mens Norge, medlem av troikaen som manøvrerte i Sudan, «applauderte Mr. Hamdoks retur» og ba om «konkret. tiltak for å bygge tillit.»

Men som på den første dagen av kuppet, gjentok Forces for Freedom and Change (FLC), den viktigste pro-sivile blokken i Sudan som general Burhane hadde slettet all omtale av tekstene som rammer overgangen, «at nei gjorde». ingen forhandlinger eller assosiasjon «med» kuppmakerne.

Og for å legge til rotet, sa Umma-partiet, som Fadlallah Burma kom ut av, en av meglerne som snappet avtalen fra hæren og Mr. Hamdok, «å avvise enhver politisk avtale som ikke er å angripe røttene til krisen skapt for militærkuppet ”.

Den 11. november ble general Burhane gjenvalgt til lederen av suverenitetsrådet, overgangens høyeste myndighet, etter å ha erstattet de pro-sivile medlemmene med ikke-politiske sivile.

22.11.2021 07:31:15 – Khartoum (AFP) – © 2021 AFP

You may also like