Home » India og Canada kaster seg ut i en diplomatisk krise som sjelden har vært sett siden den kalde krigen

India og Canada kaster seg ut i en diplomatisk krise som sjelden har vært sett siden den kalde krigen

by Russell Crowe

OTTAWA – Den diplomatiske krisen mellom India og Canada har fått en sjeldent sett skala, som minner om den kalde krigen, da New Delhi krever avgang av to tredjedeler av kanadiske diplomater utplassert i landet.

• Les også: Canada ønsker å beholde sine diplomater i India, truet med utvisning

• Les også: Indisk politi gjennomsøker hjem til journalister og aktivister

• Les også: På den internasjonale scenen er Canada tilbake … hjemme

Den indiske regjeringen har gitt Ottawa frist til 10. oktober til å repatriere 41 av sine 61 diplomater stasjonert i landet, ifølge informasjon innhentet av den britiske avisen Økonomiske tider.

Dette er nok et gjengjeldelsestiltak siden Justin Trudeau uttalte at det var «alvorlige påstander» som knytter den indiske regjeringen til drapet på en kanadisk statsborger av sikh-opprinnelse, Hardeep Singh Nijjar.

– Det er et stort skritt som vil være et alvorlig slag for forholdet vårt, sier Artur Wilczynski, Canadas tidligere ambassadør i Norge. Dette er enestående. Det minner om de verste årene i Sovjetunionen. »

  • Hør intervjuet med Maïka Sondarjee, assisterende professor i internasjonal utvikling og globalisering ved University of Ottawa på Yasmine Abdelfadel-showet via qub radius :

På samme måte anser den tidligere kanadiske ambassadøren i Kina, Guy St-Jacques, det som «en ekstraordinær og svært bekymringsfull begivenhet» som «bekrefter at forholdet mellom indisk og kanadisk er i fritt fall og at det vil være svært vanskelig å gjenopprette tilliten.

I umiddelbar fremtid, forklar at «det vil være en enorm innvirkning på operasjoner» på terrenget, at jeg tenkte på forsvaret av våre kommersielle interesser eller i behandlingen av visumkrav fra studenter som ønsker å komme for å studere i utlandet, for eksempel.
Demonstranter brente en pappdukke med bildet av Indias statsminister Narendra Modi under en demonstrasjon i Toronto 25. september. De krevde rettferdighet for Hardeep Singh Nijjar og uavhengigheten til Khalistan, en sikh-stat, i Nord-India.

AFP

Forhandle om å bli

Uten å formelt ville bekrefte utvisningsvarselet fra New Delhi, har utenriksminister Mélanie Joly og statsminister Justin Trudeau indikert at de ønsker å forhindre disse utvisningene.

«Vi vil fortsette å være på bakken for å hjelpe kanadiere som har familier til å hjelpe i kontakt med regjeringen i India,» sa Trudeau.

«I tider med spenning er det viktigste å fortsette å ha folk på bakken,» la Joly til, og la til at samtalen fortsetter med India «privat» for å sikre «beskyttelse» av diplomater.

Ingen respons

India har også 60 diplomater i landet, og «CSIS har allerede informert regjeringen om at flere av dem er agenter som overvåker og trakasserer lokalsamfunn her», sier St-Jacques.

Ifølge ham ville det å finne disse agentene være en måte å svare på. Men statsminister Trudeau indikerte at han ikke hadde til hensikt å svare, selv om han ikke benektet sine anklager: «Vi kommer til å forbli faste, vi skal ikke prøve å provosere,» sa han.

Wilczynski godkjenner denne forsiktige holdningen. For ham er det viktig å være «forsiktig og avmålt» og konsultere våre allierte for å «roe ned» og «beskytte våre interesser».
Indias statsminister Narendra Modi håndhilser på USAs president Joe Biden mens statsminister Justin Trudeau ser på, under G7-toppmøtet i Tyskland 27. juni 2022.

AFP

mangel på syn

St-Jacques har imidlertid få illusjoner om slutten på krisen, fordi India har «en strategisk fordel» over Canada i denne diplomatiske krigen. Han forklarer at våre allierte dyrker båndene sine med New Delhi, det største markedet i verden, men også en motvekt til Kina. Derfor er det lite sannsynlig at de kommer Ottawa til unnsetning.

Samme dag som det krevde avgang av kanadiske diplomater, inviterte India også den franske giganten TotalEnergies til å konkurrere om rettigheter til oljeleting i landet. India importerer for tiden 84% av oljen det forbruker.

For St-Jacques er denne krisen en ytterligere demonstrasjon av Trudeau-regjeringens mangel på visjon og dybde i internasjonale relasjoner.

«Vi kan ikke basere en utenrikspolitikk på fargen på sokker og selfies», klager karrierediplomaten. Det krever dybde, erfaring. Dette innebærer investeringer i forsvar og utvikling.»
Forkledd ankomst av Trudeau-familien under en tur til India i februar 2018

AFP

Har du informasjon å dele med oss ​​om denne historien?

Skriv til oss på eller ring oss direkte på 1 800-63 SCOOP.

You may also like