Home » Norge ber homofile om unnskyldning 50 år etter avkriminalisering

Norge ber homofile om unnskyldning 50 år etter avkriminalisering

by Russell Crowe

Den norske regjeringen ga sin offisielle unnskyldning til homofile onsdag 20. april, på tampen av 50-årsjubileet for avkriminaliseringen av homofili i det skandinaviske landet.

PODCAST – I politikken som i livet, er det å si å gjøre? Philo-øyeblikket, av Aziliz Le Corre

Lytt og abonner på din favoritt lydplattform

«Jeg vil på vegne av den norske regjeringen be om unnskyldning fordi homofile er blitt behandlet som kriminelle og tiltalt av norske myndigheter.Det sa Ap-statsminister Jonas Gahr Støre.

«Viktig symbolverdi»

Ifølge regjeringen ble 119 menn dømt i Norge mellom 1902 og 1950 for å ha hatt seksuell omgang med andre menn, etter en paragraf i straffeloven som ble endelig avskaffet 21. april 1972. Dersom homofili var straffbart med fengsel, bidro også kriminaliseringen av den. til stigmatisering av homofile i resten av samfunnet.

«Å kriminalisere og straffeforfølge mennesker for deres kjærlighetsliv, behandle (medisinsk) friske mennesker, frata disse menneskene profesjonelle og arbeidsmuligheter er alvorlige brudd på våre verdier.»

Norsk regjering i en uttalelse.

«Loven hadde en viktig symbolverdi og utsatte homofile for flere dommer, diskriminering, baktalelse og utpressing.«, understreket regjeringen i en pressemelding.

«Stigma»

«Å kriminalisere og straffeforfølge mennesker for deres kjærlighetsliv, behandle (medisinsk) friske mennesker, frata disse menneskene profesjonelle og arbeidsmuligheter er alvorlige brudd på våre verdier.«, la han til. Homofiles rettighetsaktivister har ønsket denne offisielle unnskyldningen velkommen, samtidig som de peker på områder som fortsatt trenger forbedring, for eksempel et forbud mot konverteringsterapi, innføring av et lovlig tredje kjønn eller tilgang til omsorg for transseksuelle.

«For mange av oss kan det være for lite for sent: vi vet at mange mennesker har levd og fortsetter å leve livet sitt, preget av stigmaetkommenterte leder i FRI-foreningen, Inge Alexander Gjestvang, på TV2-kanalen.

I følge en rapport fra 2020 fra International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA), ble homofili forbudt i 69 land, inkludert elleve hvor det har dødsstraff.


SE OGSÅ – Senegal: varamedlemmer ønsker å styrke undertrykkelsen av homofili

You may also like

Leave a Comment